”Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 155,49 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2024, în creştere cu 28 % comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior şi cu 18% raportat la finalul lunii decembrie 2023. Astfel, la sfârşitul trimestrului III 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 149,95 miliarde lei, cu 18% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior”, arată raportul ASF.
La sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024, diminuarea inflaţiei a oferit motivaţia pentru o relaxare a politicii monetare, iar estimările pentru creştere economică şi inflaţie au fost ajustate în scădere. Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică pentru 2024 la 1% şi pentru 2025 la 1,6%, în timp ce autorităţile europene de supraveghere (EBA, EIOPA şi ESMA – ESAs) subliniază persistenţa incertitudinilor economice şi geopolitice semnificative, conform News.ro.
Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 5,54 miliarde de lei, cu 17% mai mult faţă de finalul anului trecut. Instrumentele financiare din portofoliile fondurilor de pensii private care se tranzacţionează pe pieţe financiare sunt evaluate prin marcare la piaţă, indiferent de perioada de timp pentru care sunt prevăzute a fi deţinute în portofolii.
”În această situaţie, evoluţia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potenţiale episoade de volatilitate, fiind influenţată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună rezilienţă în urma şocurilor care au afectat pieţele financiare în trecut”, mai arată raportul.
La 30 septembrie 2024, erau înscrişi 9,03 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,86 milioane participanţi.
Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 30 septembrie 2024 a fost de 8,24 milioane persoane, faţă de 8,15 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2023, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 793.000 de persoane, comparativ cu 710.800 de persoane înregistrate la 31 decembrie 2023.
Politica investiţională din cadrul portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private continuă să fie concentrată pe piaţa financiară locală, ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezentând 72% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private. La finalul lunii septembrie 2024, un procent de 24% a fost investit în acţiuni.