Ciocniri între bărbaţi înarmaţi şi forţe de securitate care încercau să aresteze un ofiţer al puterii căzute a lui Bashar al-Assad la Tartus (vest), s-au soldat cu 17 morţi, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
În aceste confruntări armate, ”14 membri ai Ministerului de Interne au fost ucişi, iar 10 răniţi”, a anunţat într-un comunicat noul ministru de Interne, Mohammed Abdel Rahman.
Manifestaţiile sirienilor alawiţi sunt primele de la răsturnarea de la putere a lui al-Assad de către o coaliţie de rebeli condusă de către o grupare sialmistă radicală, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a intrat în Damasc la 8 decembrie, după de a cucerit în 11 zile omare parte a Siriei.
Potrivit unor martori şi SOHR, mii de sirieni au manifestat la Tartus, Banias, Jableh şi Latakia, în vestul Siriei, unde este implantată comunitatea alawită, o aripă a islamului şiit, dar şi la Homs (centru).
”Un manifestant a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi dupăă ce forţe de securitate au deschis focul, la Homs, pentru a-i dispersa pe protestatari”, a declarat AFP directorul SOHR, Rami Abdel Rahman.
O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost decretată la Homs şi Jableh.
Furia alawiţilor a izbucnit după difuzarea unei înregistrări video pe reţele de socializare care surprinde ”un atac al unor combatanţi” împotriva unui sanctuar care a fost incendiar, la Alep (nord), potrivit SOHR. Cinci angajaţi ai sanctuarului au fost ucişi, potrivit Observatorului.
La Damasc, Ministerul de Interne a dat asigurări că înregistrarea video este ”veche” şi datează de la cucerirea Alepului de către rebeli, la 1 decembrie.
”Scopul punerii în circulaţie din nou a unor astfel de imagini este să semene discordia în poporul sirian (…)”, denunţă ministerul, care acuză de acest atac ”grupări necunoscute”.
Noile autorităţi şi-au multiplicat gesturile prin care vpr să dea asigurări tuturor minorităţilor din această ţară traumatizată de 13 ani de război devastator, declanşat în 2011 de reprimarea brutală în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, soldat cu peste 500.000 de morţi.
La Jableh, manifestanţi au scandat ”alawiţi, sunniţi, vrem pacea”, a declarat AFP un manifestant, Ali Daoud, şi au cerut ”pedepsirea atacatorilor”.
Imagini au arătat o mulţime defilând în această localitate, agitând steagul rebelilor din era independneţei.
”Nu incendierii locurilor sfinte şi discriminării religioase, da unei Sirii libere”, scria pe o pancartă.
La Latakia, manifestanţi au denunţat ”încălcări împotriva comunităţii alawite”, potrivit unui manifestant în vârstă de 30 de ani, Ghidak Mayya. ”Pentru moment, ascultăm apelurile la calm (…). Însă situaţia poate exploda”.
După fuga la Moscova a lui Bashar al-Assad, în urma ofensivei rebelilor, membri ai minorităţii alawite s-au bucurat de căderea acestuia, însă şi-au exprimat temerea faţă de o marginalizare sau represalii.
Potrivit politologului Fabrice Balanche, ”alawiţii erau foarte apropiaţi regimului lui Bashar” al-Assad, a cărui ”gardă pretoriană” erau. El estimează că în prezent există 1,7 milioane de alawiţi – reprezentând aprxcimativ 9% din populaţia Siriei.
În provincia Tartus, forţe de securitate au încercat să aresteze un oficial al puterii înlăturate cu legături cu ”crime comise (împotriva deţinuţilor) în Închisoarea Saydnaya”, în apropiere de Damasc, potrivit SOHR.
Fratele ofiţerului căutat şi bărbaţi înarmaţi au interceptat forţele de securitate, iar ciocnirile s-au soldat cu moartea a 14 membri ai forţelor de securitate şi a trei bărbaţi înarmaţi, potrivit SOHR.
În alte părţi, în Siria, un salvator şi un activist au anunţat că au descoperit o posibilă groapă comună în care se află osemintele unor deţinuţi încarceraţi de către fosta putere sau unor combatanţi ucişi în timpul conflictului.
O echipă AFP a văzut, pe un teren pustiu, la nord-est de Damasc, gropi aliniate unele lângă altele, formând un tranşeu de peste un metru aâncime.
Mai mulţi saci se vedeau într-o groapă.
Într-unul dintre saci, o jurnalistă AFP a văzut un craniu uman şi oseminte.
”Credem că este o groapă comună. Am găsit un cavou deschis, cu şapte saci plini de oseminte”, a declarat AFP un salvator, Abdel Rahmane Mawas.
Pe alt plan, noile autorităţi au incendiat, la Damasc, stocuri de canabis, cutii de Tramadol şi aproximativ 50 de saci mici în care se afla un milion de pilule de captagon, o amfetamină produsă la scară industrială pe vremea lui al-Assad, au anunţat doi membri ai forţelor de securitate.
Puterea înlăturată producea captagon, transformând Siria într-un narco-stat şi inunda pieţele din Orientul Mijlociu.