Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a numit pe protestatarii anti-război „idioţii utili ai Iranului” în timpul discursului său rostit miercuri în faţa Congresului SUA, relatează CNN..
„Din câte ştim noi, Iranul finanţează protestele anti-Israel care au loc chiar acum în faţa acestei clădiri”, a spus el. „Nu sunt atât de mulţi, dar sunt acolo şi în tot oraşul”, a adăugat el, în timp ce mii de manifestanţii pro-palestinieni ieşiseră pe străzile din apropierea Congresului,
Netanyahu a făcut referire la o declaraţie recentă a directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, potrivit căreia Iranul încearcă să alimenteze în mod ascuns protestele din Statele Unite legate de conflictul din Gaza.
În declaraţia sa, Haines a ţinut să spună că ştie că americanii care participă la proteste îşi exprimă, cu bună-credinţă, opiniile cu privire la conflictul din Gaza. Cu toate acestea, Netanyahu a spus că protestatarii „sunt alături de Hamas” şi „sunt alături de violatori şi criminali”.
Benjamin Netanyahu a mai declarat miercuri în Congresul SUA că este încrezător că eforturile de a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza vor reuşi. „În timp ce vorbim, suntem angajaţi activ în eforturi intense pentru a asigura eliberarea lor (a ostaticilor). Şi sunt încrezător că aceste eforturi pot avea succes”, a spus el după ce a fost întâmpinat cu ovaţii în picioare.
Zeci de congremeni democraţi au lipsit însă de la discursul său, exprimându-şi consternarea faţă de miile de morţi civili şi faţă criza umanitară provocate de campania Israelului în enclava palestiniană Gaza, condusă de Hamas.
„America şi Israelul trebuie să rămână împreună”, a pledat Netanyahu la începutul discursului său, după ce a intrat în sală în aplauze şi ovaţii din partea republicanilor, având parte de o primire mai moderată din partea democraţilor.
A fost pentru a patra oară când Netanyahu s-a adresat Congresului SUA, depăşindu-l pe liderul britanic din timpul războiului, Winston Churchill, care a ţinut trei discursuri.
Mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din apropiere pe fondul celor mai stricte măsuri de securitate de la atacul din 6 ianuarie 2021. Clădirea Capitoliului a fost înconjurată de garduri înalte, iar prezenţa poliţiei a fost întărită. Chiar înainte de discursul lui Netanyahu, poliţia Capitoliului SUA a raportat că unii dintre protestatari au devenit violenţi, ceea ce a determinat forţele de ordine să folosească spray cu piper.
Grupurile pro-palestiniene şi studenţii protestează de luni de zile în SUA faţă de ofensiva Israelului în Gaza, care s-a soldat, potrivit autorităţilor de acolo, cu aproape 40 000 de palestinieni morţi şi aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori strămutaţi.
În discursul său, Netanyahu a lăudat armata israeliană şi a denunţat atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în remarci salutate cu ovaţii şi aplauze din partea republicanilor, în timp ce mulţi democraţi – care au criticat numărul mare de morţi şi criza umanitară din Gaza – au stat în bănci fără reacţie.
Prin această vizită în SUA, Netanyahu a încercat să îşi consolideze legăturile tradiţionale cu republicanii, dar a încercat, de asemenea, să reducă tensiunile cu preşedintele Joe Biden, un democrat pe al cărui sprijin se va baza în cele şase luni rămase din mandatul preşedintelui.
Liderul israelian de lungă durată şi-a ţinut discursul în cadrul unei reuniuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, într-un oraş preocupat de politica internă.
Preşedintele Joe Biden a anunţat că pune capăt candidaturii sale pentru realegere şi că o susţine pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru nominalizarea democrată la prezidenţiale, pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump. Harris, care în mod normal ar fi trebuit să prezideze şedinta cu discursul lui Netanyahu în calitate de vicepreşedinte şi preşedinte al Senatului, nu a fost prezentă. Nu a fost prezent nici senatorul republican JD Vance, coechipierul lui Trump care candidează la funcţia de vicepreşedinte.
Atât Biden, cât şi Harris se vor întâlni joi cu Netanyahu şi se aşteaptă să facă presiuni asupra acestuia pentru a obţine progrese în vederea unei încetări a focului şi a unui acord cu Hamas de eliberare a ostaticilor. Harris a fost uneori mai dură decât şeful său, criticând Israelul pentru numărul mare de victime civile palestiniene în Gaza.