NATO anunţă o ”consolidare a prezenţei militare” la Marea Baltică după ruperea cablului electric EstLink 2. Estonia lansează o misiune militară de patrulare pentru a apăra cablul EstLink 1

NATO îşi va ”consolida prezenţa militară” la Marea Baltică, anunţă vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Mark Rutte, iar Estonia a lansat misiuni de patrulare pe mare pentru a-şi apăra conexiunea electrică cu Finlanda, la două zile după ce cablul EstLink 2 care a leagă cele două ţări a fost rupt probabil de către un petrolier care venea dintr-un port rusesc, a anunţat ministerul eston al Apărării, relatează AFP.

La două zile după ruperea cablului la Marea Baltică, Tallinnul a lansat vineri misiuni de patrulare pe mare care să apere conexiunea electrică submarină cu Helsinki.

Legătura de curent continuu EstLink 2 între Estonia şi Finlanda a fost întreruptă miercuri, iar suspiciuni vizează petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, suspectat că face parte dintr-o ”flotă fantomă”, potrivit poliţiei finlandeze,

Nava a fost imobilizată şi escortată de către o navă finlandeză de patrulare în largul Porkkala, la aproximativ 30 de kilometri de Helsinki.

”Am decis să ne trimitem Marina în apropiere de EstLink 1 (alt cablu submarin la Marea Baltică), pentru a ne apăra şi securiza conexiunea energetică cu Finlanda”, a anunţat pe X ministrul eston al Apărării Hanno Pevkur.

”Bineînţeles, ancheta trebuie să stabilească toate detaliile avarierii cablului Estlink 2 şi a cablurilor de comunicaţii, însă sarcina noastră este să transmitem imediat un mesaj clar prin care spunem că suntem pregătiţi să apărăm conexiunile între Estonia şi Finlanda inclusiv cu mijloace militare”, subliniază într-un comunicat pubclicat pe site-ul ministerului Hanno Pevkur.

Ministrul eston al Apărării subliniază că forţele estone sunt pregătite să prevină totodată atacuri desfăşurate ”cu mijloace militare”.

Hanno Pevkur precizează că se află în contact în acest sens cu Finalnda şi cu Comandamentul Forţelor Europene al NATO, din care cele două ţări fac parte.

NATO îşi va ”consolida prezenţa militară la Marea Baltică”, a anunţat vineri Mark Rutte.Secretarul general al NATO a discutat cu preşedintele finlandez Alexander Stubb despre acest  eventual ”sabotaj al unor cabluri submarine”.

”Mi-am exprimat solidaritatea şi susţinerea. NATO îşi va consolida prezenţa militară la Marea Baltică”, anunţă pe X Rutte.

Finlanda a primit joi susţinerea Uniunii Europene (UE) şi NATO în ancheta cu privire la ”sabotaj” privind rolul petrolierului suspectat că se află la originea penei.

Numeroase incidente asemănătoare au avut loc la Marea Baltică după invazia rusă a Ucrainei, în februarie 2022.

Stadionul Santiago Bernabéu, cu nume mai scurt din motive comerciale

Maramureş: Amendă de 10.000 de lei pentru un bărbat care a fost prins în timp ce abandona un frigider vechi în apropierea pârtiei de schi de la Cavnic