Burduja, despre facturile la energie, după ridicarea plafonării: Fiecare român va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe ceilalţi furnizori să fie competitivi / Cei cu consum mare vor avea facturi mai mici cu 30 -35%

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă despre facturile la energie, după ridicarea plafonării preţurilor, la 1 aprilie 2025, că în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. În plus, spune ministrul, românii cu consum mare de energie vor avea facturi mai mici cu 30-35%.

”Facturile sun plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici. După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să-şi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat”, a spus ministrul Energiei, la Antena 3.

”Acum, noi, din calitate de consumatori, trebuie să ne ajungem în cea mai bună ofertă. Şi în momentul în care fiecare român va fi informat şi va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, asta va pune presiune pe toti ceilalţi furnizori să fie mai competitivi. Dar gândiţi-vă că, la un preţ de 0,8-0,9 sau 1 leu, românii, şi sunt mulţi în mediul urban, mai ales cu un consum mai mare de 300 kWh pe lună, vor avea facturi mai mici cu 30-35%, ceea ce nu-i rău”, a explicat ministrul.

Despre cei care sunt în prezent pe un consum mic, ministrul Sebastian Burduja a arătat că sunt câteva categorii şi a adăugat că aceştia vor fi protejaţi. ”Pe de-o parte, sunt românii vulnerabili care, efectiv, nu-şi permit. Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi”, a subliniat Burduja.

Potrivit acestuia, ”optimizarea schemei înseamnă şi cheltuieli mai mici la bugetul de stat”.

Sebastian Burduja a mai spus că, din sector energetic, de la debutul crizei şi până azi, s-au colectat de cel puţin două sau chiar de trei ori mai mulţi bani decât s-au dat pe aceste compensări sau plafonări. ”Deci, bugetul de stat n-a ieşit în pierdere din cauza sectorului energetic, din contra”, a adăugat el.

Rusia dă fiori reci și anunță că închide robinetul către Republica Moldova, de la 1 ianuarie

IRES – Pompierii şi specialiştii IT, profesiile în care românii au cea mai mare încredere. Ultimele două locuri în topul încrederii ocupate de jurnalişti şi de politicieni