Situaţie de criză la Penitenciarul Târgu Mureş – poliţiştii care păzesc deţinuţii refuză să intre de serviciu

Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Târgu Mureş au protestat, marţi, în faţa instituţiei, arătând că nu mai doresc să presteze ore de muncă suplimentară, iar poliţiştii care au în atribuţii paza deţinuţilor au refuzat să intre în tură pentru a-şi înlocui colegii din schimbul de noapte.

„La protest participă aproximativ 50 de angajaţi. Suntem şi acum în stradă, inclusiv schimbul care refuză să intre în serviciu ca ore suplimentare, fiindcă nu mai doresc să facă ore suplimentare. Şi acum nu ştiu cine să îi schimbe pe colegii de noapte, fiindcă majoritatea au semnat refuz de ore suplimentare. Practic colegii sunt afectaţi de ordonanţa ‘trenuleţ’, cei care lucrează în ture, în schimburi, în linia întâi, cum ar veni, adică în linia operativă, deoarece nu se mai plătesc sporul pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale. Şi atunci majoritatea, în fiecare lună, acumulează ore suplimentare, iar când se depăşeşte plafonul de timp de ore suplimentare prevăzut de Codul Muncii ei nu mai doresc să mai intre de serviciu. Şi astăzi, fiind ultima zi, toţi au ore suplimentare şi acum nu se găsesc soluţii cine să vină să îi păzească pe deţinuţi. Acum ar fi trebuit să intre pe operativ cam 20 de colegi, în total 50 de colegi care ar trebui să intre astăzi efectiv de serviciu”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Alin Pop, şef serviciu în cadrul Penitenciarului Târgu Mureş.

Alin Pop a precizat că soluţia pentru situaţia creată ar fi chemarea personalului din alte departamente care nu au ore suplimentare, prin întreruperea concediilor de odihnă.

„Încă nu se ştie care sunt soluţiile. În ţară s-au găsit soluţii să se intre în serviciu cu efective subdiminuate, în loc de 20 de oameni intră 12 – 13 şi astfel se pune pericol, se periclitează siguranţa locului de deţinere şi a misiunilor. Statutul nostru prevede să venim la serviciu, dar în acelaşi timp ne supunem şi prevederilor din Codul Muncii, în care munca suplimentară şi munca forţată este interzisă. Colegii noştri care şi-au efectuat fondul de timp pot să refuze să intre în serviciu. În schimb, colegilor care nu au efectuat fondul de timp lunar sau care sunt în concedii li se pot întrerupe concediile de odihnă şi să fie chemaţi de acasă. Astăzi vom protesta în această formă şi de luna viitoare, de la jumătatea lunii şi spre sfârşitul lunii, când iarăşi se îndeplineşte fondul de timp lunar, colegii vor refuza să intre în serviciu”, a afirmat vicepreşedintele FSANP. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Război în Ucraina: Un depozit de petrol rusesc în flăcări după un atac al Kievului – VIDEO

Maramureş: Cabană afectată de incendiu la Băiuţ; cinci persoane s-au autoevacuat