Circa 16.500 de persoane au vizitat, anul acesta, Parcul Naţional Munţii Măcinului din judeţul Tulcea, conducerea Administraţiei PNMM apreciind tendinţa turismului în zonă ca fiind în creştere, în condiţiile în care media anuală a vizitatorilor este de circa 12.500, iar anul trecut numărul oaspeţilor a fost de circa 19.000.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Viorel Roşca, a declarat pentru AGERPRES că din cei 16.500 de vizitatori, plătitori şi neplătitori de bilete, mulţi sunt la cel puţin a doua vizită în zonă.
„Cei care revin în PNMM apreciază lucrurile pe care le facem din banii strânşi în urma perceperii tarifului de vizitare. Am pus bănci, am amenajat trasee, am instalat panouri de informare. Nu punem însă betoane, nici teleferic şi nu vom pune niciodată nu ştiu ce scrânciob. Vreau ca Munţii Măcinului să se bucure de aceeaşi linişte monumentală”, a afirmat directorul Roşca.
El a mai spus că în zonă sunt 45 de pensiuni turistice şi a amintit că anul acesta tariful pentru accesul în PNMM a crescut de la 6 lei de persoană la 10 lei de persoană, acesta putând fi achitat atât la automatele din perimetrul parcului, cât şi prin SMS.
„Cam 20% din plătitori preferă SMS-ul”, a precizat directorul APNMM, Viorel Roşca.
Potrivit acestuia, în anul 2023, pe fondul dării în folosinţă a podului de peste Dunăre între judeţele Tulcea şi Brăila, numărul vizitatorilor PNMM a fost de 19.000.
Parcul Naţional Munţii Măcinului este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice. Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între formaţiunile muntoase de pe teritoriul României, fiind cei mai vechi munţi din ţara noastră. AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)