Autoritatea Palestiniană și decizia de suspendare Al Jazeera
Autoritatea Palestiniană a decis miercuri să suspende difuzarea şi activităţile canalului qatarian Al Jazeera în teritoriile palestiniene, acuzându-l în special de „incitare la răzvrătire” şi „ingerinţă” în afacerile sale, anunţă AFP.
Motivul măsurii: „incitare la răzvrătire” și ingerință
„Comitetul ministerial competent, format din ministerele Culturii, Internelor şi Comunicaţiilor, a decis să suspende difuzarea şi să îngheţe toate activităţile canalului Al Jazeera şi ale biroului său în Palestina, precum şi să suspende temporar activitatea tuturor jurnaliştilor, angajaţilor, echipelor şi canalelor afiliate până la rectificarea statutului său juridic”, a informat agenţia oficială de presă Wafa.
„Această decizie vine ca răspuns la insistenţa Al Jazeera de a difuza conţinut şi reportaje caracterizate prin dezinformare, incitare la răzvrătire şi interferenţă în afacerile interne palestiniene”, a adăugat agenţia.
Restricționarea Al Jazeera confirmată oficial
Un angajat al Al Jazeera din Cisiordania ocupată a confirmat pentru AFP că biroul din Ramallah al canalului a fost notificat miercuri cu privire la blocarea canalului Al Jazeera.
Al Jazeera a difuzat miercuri seară imagini cu poliţişti ai Autorităţii Palestiniene care le-au adus jurnaliştilor săi din Ramallah un document judiciar oficial datat 1 ianuarie 2025.
Context politic: tensiuni în Cisiordania și libertatea presei în Palestina
Autoritatea Palestiniană, prezidată de Mahmoud Abbas, are autoritate administrativă parţială în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967. Forţele sale de securitate sunt implicate de mai multe săptămâni în confruntări violente la Jenin cu facţiuni armate, care au făcut deja aproximativ zece victime.
Aceste grupări, ai căror membri aparţin în majoritate mişcării islamiste Hamas şi Jihadului Islamic, se consideră mai eficiente în lupta împotriva Israelului decât Autoritatea Palestiniană.
Reacții la hotărârea guvernului Palestinian
Săptămâna trecută, Al Jazeera a denunţat o „campanie” a Fatah-ului lui Mahmoud Abbas împotriva sa în Cisiordania ocupată, susţinând că aceasta a urmat acoperirii confruntărilor dintre forţele de securitate şi rezistenţa armată din Jenin.
Hamas, marele rival al Fatah, a calificat decizia de interzicere Al Jazeera drept o „încălcare flagrantă a libertăţii presei” şi un „act represiv menit să reducă la tăcere vocile disidente”.
„Această decizie face parte dintr-o serie recentă de măsuri arbitrare luate de Autoritate pentru a restrânge drepturile şi libertăţile publice şi pentru a-şi consolida controlul de securitate asupra poporului palestinian”, a adăugat mişcarea, care a făcut apel la Autoritatea Palestiniană să „revină imediat asupra deciziei sale”.
Critici suplimentare și reacții internaționale
Jihadul Islamic, o altă grupare armată palestiniană, a protestat de asemenea împotriva interdicţiei impuse de Autoritatea Palestiniană asupra Al Jazeera:
„Condamnăm decizia autorităţilor de a închide biroul Al Jazeera din Palestina, într-un moment în care poporul nostru şi cauza noastră au nevoie urgentă să îşi facă suferinţa cunoscută întregii lumi”, a declarat organizaţia într-un comunicat.
Interdicția Israelului asupra Al Jazeera și implicațiile pentru libertatea presei
Israelul a decis deja, în luna mai, să interzică Al Jazeera să emită în ţară şi să îşi închidă birourile din această ţară, escaladând o dispută de lungă durată cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu. Armata israeliană a acuzat în repetate rânduri jurnaliştii Al Jazeera că ar fi „agenţi terorişti” în Gaza, afiliaţi Hamas, care a comis un atac fără precedent la 7 octombrie 2023.
Pe Stirideazi.ro găsești cele mai noi știri de azi, știri de ultimă oră și analize din economie, evenimente și politică.