Toni Greblă (AEP): Am început instruirile şi recrutările de noi experţi electorali. Pregătirea lor profesională sper să fie un pic mai bine făcută, în aşa fel încât să înţeleagă principalele activităţi pe care le au

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a anunţat joi că au început instruirile şi recrutările de noi experţi electorali, el adăugând că pregătirea lor profesională speră să fie un pic mai bine făcută, în aşa fel încât să înţeleagă principalele activităţi pe care le au, pentru că a constatat că la completarea proceselor verbale de consemnare a rezultatului alegerilor au existat erori, justificate uneori din cauza oboselii, a unei atmosfere care nu era tocmai propice activităţii în unele secţii de votare şi uneori chiar a ignoranţei sau a neştiinţei unora dintre membrii, din experţii electorali.

Preşedintele AEP a declarat că în ceea ce priveşte corpurile experţilor electorali, el este compus din aproximativ 35.000 de oameni în fiecare moment.

”Evident că este o mare fluctuaţie la intrarea şi la ieşirea din acest corp electoral, iar noi, preocupaţi de acest aspect, nici nu se terminaseră bine alegerile locale şi am început instruirile, recrutările de noi experţi electorali, de obicei cu profesie juridică şi care să aibă şi dorinţa de a lucra pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Această operaţiune de recrutare a noi membri ai Corpului Experţilor Electorali va continua, iar pregătirea lor profesională sper să fie un pic mai bine făcută, în aşa fel încât ei să înţeleagă principalele activităţi pe care le au să le desfăşoare în timpul alegerilor”, a precizat Toni Greblă

Preşedintele AEP a afirmat că ”a constatat că la completarea proceselor verbale de consemnare a rezultatului alegerilor au existat erori, justificate uneori din cauza oboselii, a unei atmosfere care nu era tocmai propice activităţii în unele secţii de votare, uneori chiar a ignoranţei sau a neştiinţei unora dintre membrii, din experţii electorali”.

Greblă a completat că este vorba de pregătirea a aproximativ 25.000 de experţi, pentru că din aceştia, maxim 25.000 vor fi şi desemnaţi în secţiile de votare.

”E greu de scos o promoţie cu 35.000 de elevi brilianţi, unii înţeleg mai repede, alţii sunt preocupaţi de acest aspect, alţii manifestă o oarecare nepăsare, când sunt chemaţi la instruire şi nu putem să garantăm că toţi cei care sunt acolo vor fi şi foarte bine pregătiţi, deşi de dorit ar fi acest lucru”, a mai afirmat Toni Greblă.

”În ceea ce priveşte faptul că trei duminici consecutiv, secţiile vor trebui să fie deschise, am luat în calcul şi această posibilitate şi am prevăzut chiar în cuprinsul ordonanţei de urgenţă că, odată desemnaţi pentru alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, pe legea actuală ei rămâneau aceiaşi şi pentru eventualul turul doi, dar acum au posibilitatea să opteze pentru a face parte din birourile electorale şi pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. În momentul în care aceştia vor dori, programul le va permite, pentru noi, organizatoric, este mult mai uşor să lucrăm cu aceiaşi oameni care dobândesc şi o anume experienţă la primul scrutin, experienţă care le foloseşte şi la al 2-lea, şi la al 3-lea”, a mai spus Greblă.

România la JO de la Paris: Adversare extrem de dificile pentru românce pe tabloul de simplu feminin la tenis. Begu va înfrunta liderul mondial

Angelique Kerber, fost lider WTA, se va retrage din activitate după Jocurile Olimpice