Beznă în Transnistria după oprirea gazului rusesc: rezerve de resurse doar pentru câteva zile

Transnistria a închis deja de joi mai multe companii industriale din cauza lipsei de energie, iar vineri a impus primele întreruperi de curent pentru populaţie. Pentru sâmbătă, pana de curent a fost programată pe durata a trei ore, între 14:00 şi 17:00. „Întreruperile de o oră nu sunt suficiente pentru a garanta securitatea sistemului de alimentare cu energie electrică”, a explicat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. „Specialiştii insistă ca, de mâine, (durata) întreruperii să fie mărită la patru ore”, adăugat el.

Krasnoselski a mai spus că Transnistria dispune de rezerve de gaz pentru a acoperi 10 zile de consum energetic limitat în nord şi de două ori mai mult în sud. Dar el nu a vorbit despre planurile avute în vedere după acest interval de timp.

Pentru altor oficiali, centrala electrică de la Cuciurgan ar avea în prezent rezerve de combustibil alternativ gazului, respectiv cărbune şi păcură, dar care ar putea asigura aprovizionarea regiunii transnistrene pentru numai aproximativ 50 de zile.

În restul Republicii Moldova nu s-au înregistrat până acum întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României şi impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului.

CONTEXT

În afara Transnistriei, Republica Moldova nu mai primeşte direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală produce energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livrează guvernului Republicii Moldova la un preţ fix şi scăzut.

Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. În acelaşi timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei datorii, revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care guvernul moldovean recunoaşte numai o datorie de 8,6 milioane de dolari

Sursa: www.stiripesurse.ro

L-au văzut serviciile pe Georgescu? Fostul prorector al Academiei SRI, declarații ciudate: SRI a verificat toți candidații, Georgescu era ‘rezerva’ lui Simion

‘Nu m-a maltratat niciodată’ Elena Rîbakina neagă zvonurile legate de fostul său antrenor