UPDATE – Premierul Canadei, Justin Trudeau, şi-a anunţat demisia de la şefia guvernului şi a partidului său liberal

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat vineri că a luat decizia de a demisiona de la şefia guvernului şi a Partidului Liberal, după ce s-a consultat cu familia. El va rămâne în funcţie până la alegerea unui nou lider, ceea ce înseamnă că el îşi va reprezenta în continuare ţara la învestirea lui Donald Trump din 20 ianuarie.

Premierul Trudeau şi-a motivat decizia prin „blocajul” politic care s-a instalat în parlament. „Sunt un luptător. Fiecare părticic din mine mi-a spus întotdeauna să lupt pentru că îmi pasă profund de canadieni. Dar fapt este că, în ciuda celor mai bune eforturi de a lucra, Parlamentul a fost paralizat timp de luni de zile”, a decalrat Trudeau într-o conferinţă de presă susţinută în faţa reşedinţiei sale oficiale.

„De aceea, în această dimineaţă i-am spus guvernatoarei generale că avem nevoie de o nouă sesiune a Parlamentului. Ea a aprobat această cerere şi Parlamentul va fi acum prorogat până la 24 martie”, a anunţat Justin Trudeau.

„În timpul sărbătorilor, am avut, de asemenea, şansa de a reflecta şi am avut discuţii lungi cu familia mea despre viitorul nostru. Intenţionez să demisionez din funcţia de lider al partidului, în calitate de prim-ministru, după ce partidul îşi va selecta următorul lider printr-un proces competitiv robust la nivel naţional”, a mai spus el.

„Această ţară merită o opţiune reală la următoarele alegeri şi a devenit clar pentru mine că, dacă trebuie să duc lupte interne, nu pot fi cea mai bună opţiune în acele alegeri”, a punctat Trudeau.

Demisia premierului canadian vine după mai bine de nouă ani de când este la putere. Trudeau a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a demisiona de când ministrul său de finanţe Chrystia Freeland a demisionat din cauza unui conflict politic.

Plecarea lui Trudeau lasă partidul fără un şef permanent într-un moment în care sondajele arată că liberalii vor pierde categoric în faţa conservatorilor din opoziţie în alegerile care trebuie organizate până la sfârşitul lunii octombrie, notează Reuters.

Această decizie intervine, aşadar, cu doar câteva luni înainte de următoarele alegeri generale. Aflat în funcţie din 2015, Justin Trudeau, în vârstă de 53 de ani, îşi manifestase iniţial intenţia de a candida pentru realegere. Însă sondajele îl arată cu peste 20 de puncte în urma rivalului său conservator, Pierre Poilievre.

Cu o minoritate în Parlament, Justin Trudeau a fost slăbit şi mai mult de retragerea din guvern a partidului de stânga cu care era aliat şi de nemulţumirea crescândă din propriul său partid. Criticii săi îl consideră responsabil pentru inflaţia ridicată din ţară şi pentru criza locuinţelor şi a serviciilor publice. Haosul a fost agravat de demisia surprinzătoare, la mijlocul lunii decembrie, a viceprim-ministrului şi ministrului economiei, Chrystia Freeland, despre care mulţi observatori cred că i-ar putea succeda. Această fostă jurnalistă nu a fost de acord cu Justin Trudeau în special cu privire la modul de gestionare a războiului economic iminent cu Statele Unite. Ţara caută un răspuns la ameninţările lui Donald Trump, care a promis să impună tarife vamale de 25% Canadei şi Mexicului de îndată ce va reveni la putere peste câteva zile.

 

 

Ministrul Finanţelor: Am început identificarea măsurilor prin care Direcţia Antifraudă şi Autoritatea Vamală pot creşte eficienţa activităţilor de descurajare a evaziunii fiscale / Statul să exercite un control riguros al cheltuielilor publice

Dolj: Şoferul care a aruncat kitul pentru Drugtest în faţa unui poliţist şi l-a muşcat de mână pe altul care îl imobiliza, reţinut