• în prima zi a noului an, Ucraina a oprit toate livrările de gaz către Europa care treceau prin teritoriul său,
• această decizie va priva Rusia de circa 6,5 miliarde USD/an în venituri din vânzările de gaze naturale,
• Mișcarea vine în urma eforturilor SUA de-a lungul deceniilor de a atenua riscurile incredibile prezentate de dominația energetică a Rusiei în Europa.
• Decizia Ucrainei este în concordanță cu politica bipartizană de lungă durată a SUA, care vizează reducerea dependenței Europei de gazul rusesc, care a fost folosit în mod repetat ca instrument de presiune,
• Datorită cooperării strânse cu Statele Unite, Europa și- a diversificat semnificativ aprovizionarea cu energie,
• Astăzi, aproximativ 50% din importurile de GNL în Europa sunt furnizate de Statele Unite și continuăm să lucrăm cu UE pentru a crește aceste volume.
Să reamintim că de la 1 ianuarie 2025, tranzitul gazului rusesc către Europa prin sistemul de transport al gazelor (GTS) al Ucrainei a fost oprit.
Gazprom a raportat că este lipsită de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit prin Ucraina după expirarea contractului de tranzit și a acordului interoperator semnat la 30 decembrie 2019.
În 2024, livrările de gaz prin conducte în Europa prin gazul ucrainean sistemul de transport a crescut cu 3,3%, până la 15,423 miliarde m3.
Aproximativ 5 miliarde m3/an de gaze în direcția europeană pot fi transferate către conducta principală de gaze (MGP) Turkish Stream și continuarea pe uscat a celei de-a doua linii, care trece prin Bulgaria și Serbia până în Ungaria.
Furnizarea de gaze pe această rută în 2024 a crescut cu 18,8%, la 16,253 miliarde m3.
La sfârșitul anului 2024, președintele rus V. Putin a reamintit existența gazoductului internațional Yamal-Europa (capacitate 33 miliarde m3/an gaz) și că blocarea alimentării cu gaze pe această rută a fost provocată de Polonia.
Secțiunea poloneză a gazoductului internațional Yamal-Europe nu este disponibilă pentru Gazprom din 11 mai 2022 din cauza introducerii contrasancțiunilor rusești din cauza exproprierii activelor Gazprom în Polonia.
De asemenea, V. Putin a propus în repetate rânduri începerea furnizării de gaze de-a lungul unuia dintre șirurile gazoductului internațional Nord Stream 2 (capacitate 27,5 miliarde m 3 /an gaz), care a supraviețuit exploziilor din 26 septembrie 2022 (conform unui număr de versiuni, exploziile de pe Nord Stream au fost organizate SUA).
Ceea ce adaugă picant la situația cu gazoductul internațional Nord Stream 2 este că în ianuarie 2025 vine termenul final de faliment al operatorului de proiect Nord Stream 2 AG și investitorul american S. Lynch și -a exprimat deja interesul pentru licitație.
În același timp, cumpărătorii europeni de gaz rusesc nu au închis subiectul tranzitului ucrainean. Slovacia ocupă
o poziție activă și este susținută de Ungaria. Miniștrii de externe ai Ungariei și Slovaciei, P. Szijjártó și J. Blanar, au spus că dacă Ucraina dorește să-și mențină drumul către UE, atunci este necesar să se respecte termenii acordului de asociere, care precizează direct importanța menținerii tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Cu toate acestea, negocierile privind tranzitul gazelor prin Ucraina programate pentru 7 ianuarie au fost anulate de CE din cauza faptului că reprezentanții părții ucrainene au refuzat să participe.
UE a compensat scăderea livrărilor de gaze rusești prin conducte cu măsuri de austeritate.
Acest lucru s-a suprapus cu scăderea cererii de gaze în UE, deja observată de la jumătatea anului 2021, pe fondul prețurilor ridicate la gaze rezultate din redresarea economică post-Covid.
Cererea de gaze în UE este în scădere de 3 ani la rând Gazprom caracterizează acest proces drept o distrugere artificială, intenționată, a cererii de gaze.
Astfel de acțiuni lovesc industria europeană – în unele industrii în ultimii 1,5 ani, producția a scăzut cu aproape 10%, iar costul de producție al anumitor tipuri de produse a crescut cu 25%.
Mai mult, în ciuda scăderii cererii, prețurile gazelor în UE rămân la un nivel de 2-3 ori mai mic decât în SUA, ceea ce face ca Europa să fie necompetitivă, întreprinderile industriale închid sau transferă producția în țări terțe, inclusiv în SUA.