„Democraţia clasică însemna că aveai alegeri din patru în patru ani sau la un alt interval, aveai campanie, veneai în faţa oamenilor, îţi prezentai programul, îi convingeai să te voteze.
După aceea te aşteptai cumva ca oamenii care te-au votat să te lase în pace până la următoarele alegeri. Cine trebuia să stea cu ochii pe tine era presa. Era partea critică. Generaţiile pe care le avem acum sunt generaţii care îşi doresc mai degrabă o componentă mai puternică pe linie participativă.
Adică nu se mai mulţumesc să spună ok, avem alegeri acum, te votăm, vedem ce iese, te lăsăm în pace şi vedem peste 4 ani”, a declarat Daniel David, joi seară, potrivit stirileprotv.ro.
Acesta a explicat că „unii nu vin la vot pentru că dacă ei consideră că sunt nemulţumiţi de ceea ce faci tu ca politician ies în piaţă săptămâna viitoare”.
„Chiar dacă au venit la vot şi ţi-au dat un vot de încredere peste 3-4 luni, dacă faci lucruri care nu sunt înţelese de ei sau lucruri care nu sunt plăcute de ei, vor încerca să te dea jos. Vor să fie coparticipanţi la actul de putere.
Nu mai acceptă ideea că am delegat puterea spre politicieni şi îi lăsăm să guverneze statul şi implicit ceea ce facem noi, ci vor să coparticipe la putere”, a mai declarat Daniel David.
Potrivit acestuia, „democraţia rămâne, dar poate că trebuie să înţelegem că în anumite forme trebuie să o adaptăm mai bine oamenilor şi generaţiilor de astăzi să fie mai participativă”.
Ministrul afirmă că „lipsa de comunicare poate duce la teorii conspiraţioniste, la fake news, să dezvolte ură faţă de establishement”.
„Trebuie să învăţăm să schimbăm aceste lucruri”, a mai precizat ministrul.