„Este rezultatul a numeroase eforturi interinstituționale complexe și al unui dialog intens, la nivel politic și tehnic, cu partea americană, de-a lungul anilor. România, ca Partener Strategic al SUA, a parcurs toți pașii necesari și a luat măsurile specifice pentru a îndeplini toate criteriile prevăzute de legislația americană cu privire la admiterea în Programul Visa Waiver.
Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest moment important în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA!
Această reușită va determina dezvoltarea și mai dinamică a relațiilor noastre bilaterale, pe toate palierele sale, fie că vorbim despre economie, schimburi comerciale, relații de afaceri, despre proiecte comune în domenii precum cercetarea, științele și tehnologia, educația, cultura, dar și în ceea ce privește relațiile interumane și turismul.
Includerea țării noastre în programul de scutire de vize a constituit un obiectiv comun asumat de România și de SUA, în baza relației solide de prietenie pe care o împărtășim. Instituțiile din România vor continua să coopereze îndeaproape cu partea americană pentru îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimburi de informații.
Am deplină încredere că Parteneriatul Strategic cu SUA, care în 2025 marchează 28 de ani de la stabilirea sa, va dobândi noi valențe, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.
România va continua să fie un partener responsabil și de încredere și va acționa alături de SUA, în baza valorilor comune, pentru protejarea cetățenilor noștri și pentru promovarea libertății și a prosperității”, transmite Iohannis.
SUA anunță desemnarea României în Programul Visa Waiver
Astăzi, Secretarul pentru Securitate Internă Alejandro N. Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat Antony J. Blinken, a desemnat România ca țară participantă la Programul Visa Waiver (VWP). Colaborarea și schimbul de informații care stau la baza VWP vor consolida în mod semnificativ interesele de securitate ale Statelor Unite, pe lângă încurajarea călătoriilor și comerțului legal între cele două națiuni, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al SUA (DHS).
Secretarul Mayorkas și secretarul Blinken felicită România pentru îndeplinirea cerințelor stricte de securitate pentru aderarea la VWP.
Autoritățile americane susțin: „România este un partener excepțional al Statelor Unite, iar relația noastră strategică nu a făcut decât să se consolideze în ultimii ani. Intrarea României în VWP este o dovadă a parteneriatului nostru strategic și a angajamentului nostru comun pentru securitate și prosperitate economică.
VWP reprezintă punctul culminant al unor parteneriate de securitate cuprinzătoare între Statele Unite și țările desemnate care îndeplinesc cerințe stricte legate de combaterea terorismului, aplicarea legii privind imigrația, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.
Printre cerințele programului se numără faptul că țara în cauză trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor de vizitator neimigrant mai mică de 3 % în cursul anului fiscal precedent; să emită documente de călătorie sigure; să acorde privilegii reciproce de călătorie tuturor cetățenilor și resortisanților americani, fără a ține seama de originea națională, religie, etnie sau sex; și să colaboreze îndeaproape cu autoritățile americane de aplicare a legii și de combatere a terorismului. România a depus eforturi semnificative la nivelul întregului guvern pentru a îndeplini toate cerințele programului, inclusiv prin încheierea de parteneriate cu Statele Unite pentru schimbul de informații privind terorismul și infracțiunile grave cu agențiile americane de aplicare a legii și de securitate și prin îmbunătățirea verificării persoanelor care călătoresc spre și prin România. La fel ca în cazul tuturor țărilor participante la VWP, DHS va monitoriza în permanență respectarea de către România a tuturor cerințelor programului și, conform statutului, va efectua o evaluare cuprinzătoare a continuării desemnării României în cadrul VWP în ceea ce privește interesele de securitate națională și de aplicare a legii ale Statelor Unite, cel puțin o dată la doi ani”.
Aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate la sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor și resortisanților României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul VWP în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține mai întâi o viză americană. Aceste autorizații sunt în general valabile timp de doi ani. Călătorii cu vize B-1/B-2 valabile pot folosi în continuare viza pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români. Aplicațiile ESTA pot fi găsite la adresa esta.cbp.dhs.gov sau se poate descărca aplicația „ESTA Mobile” prin intermediul iOS App Store sau Google Play store.
Cetățenii americani beneficiază deja de călătorii fără viză în România și sunt eligibili să rămână în România pentru o perioadă de până la 90 de zile în scop turistic sau de afaceri dacă au un pașaport valabil cel puțin trei luni de la data sosirii.
România este cel de-al 43-lea membru al VWP și cea de-a patra țară adăugată sub mandatul secretarului Mayorkas [Croația (2021), Israel (2023) și Qatar (2024)]. Informații suplimentare privind VWP pot fi găsite la www.dhs.gov/visa-waiver-program.