Diviziune în NATO: Nu toate țările susțin ținta de 5% pentru cheltuieli propusă de Trump

Donald Trump, președintele ales al SUA, a cerut ca membrii NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare, o creștere semnificativă față de actuala țintă de 2%. Totuși, oficialii alianței consideră că o astfel de măsură ar fi imposibilă din punct de vedere politic și economic pentru majoritatea statelor membre.

În prezent, doar câteva țări NATO ating sau depășesc ținta de 2%, cum ar fi Polonia (4,12% din PIB în 2024), Estonia (3,43%) și SUA (3,38%). Media cheltuielilor pentru apărare la nivelul NATO este de 2,71% din PIB, conform estimărilor alianței.

Italia, al cărei buget pentru apărare este de aproximativ 1,5% din PIB, se numără printre cele opt state care nu ating actuala țintă. Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat că o creștere este inevitabilă, dar 5% este „imposibil pentru aproape orice națiune”.

Posibil 3%

Se estimează că o nouă țintă, posibil în jur de 3% din PIB, va fi negociată în cadrul summitului NATO din iunie, pe fondul preocupărilor legate de o posibilă extindere a agresiunii ruse după războiul din Ucraina.

Analistul Fenella McGerty subliniază că, deși ritmul de creștere al cheltuielilor de apărare în Europa a fost „remarcabil”, atingerea unui prag de 3% ar putea dura un deceniu. Totodată, există presiuni ca Europa să devină mai autonomă în domeniul apărării, reducându-și dependența de SUA.

Statele baltice și Franța promovează ideea unui împrumut comun al UE pentru finanțarea apărării, dar dezbaterea depinde de alegerile naționale din Germania, care s-a opus până acum inițiativei.

Vezi și: Contribuție de 5% din PIB pentru NATO – Olaf Scholz şi-a exprimat joi opoziţia faţă de cererea lui Donald Trump

Apărarea europeană

Pe lângă cheltuieli, oficialii europeni avertizează că trebuie dezvoltate capacități strategice costisitoare, cum ar fi transportul aerian militar greu și războiul electronic, pentru a întări apărarea europeană.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președintele subcomisiei de apărare din Parlamentul European, a declarat că Europa trebuie să crească finanțarea apărării, dar să nu fie influențată de presiunile lui Trump: „Avem nevoie de mai multe resurse, dar nu trebuie să ne lăsăm destabilizați de o cifră arbitrară”.

Donald Trump desconsideră UE, în favoarea Chinei și Braziliei? Ursula von der Leyen nu a primit invitație la ceremonia de învestire

Partidul lui Justin Trudeau, în căutarea unui nou lider: Ce taxă trebuie să plătească candidații care vor să intre în cursă – suma este uriașă