Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a declarat, vineri, la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16, că evenimentul este ”încă un exemplu al hotărârii României de a fi lider în apărarea şi securitatea colectivă din regiunea Mării Negre – în acest caz, cu potenţialul de a permite capabilităţi de apărare aer-aer mult peste graniţele ţării, pe măsură ce viitoarele grupe de piloţi sunt instruite şi se alătură aviatorilor NATO”.
”Vreau să transmit sincerele mele felicitări celor şapte piloţi ai Forţelor Aeriene Române care au absolvit cu succes un curs de instruire solicitant ce a inclus, pe durata celor 8 luni, teorie riguroasă, zboruri pe simulator, planificare de misiuni, misiuni aeriene şi multe altele. Pe parcursul acestui curs, studenţii piloţi au învăţat nu doar cum să opereze un avion de luptă avansat, ci şi cum să-l folosească în formaţii de echipă în timp ce execută tactici de zbor moderne aer-aer şi aer-sol. Prin muncă asiduă şi datorită îndrumării primite de la instructori dedicaţi, studenţii au dobândit cunoştinţe avansate despre sistemele de aeronave necesare, sporindu-le încrederea de a pilota noile lor avioane”, a afirmat Kathleen Kavalec.
Ea s-a declarat ”încântată” de dedicarea dovedită de studenţi pentru a atinge acest nivel de competenţă într-o perioadă atât de scurtă.
”Sunt sigură că Forţele Aeriene Române aşteaptă cu nerăbdare să vă alăturaţi grupului tot mai mare de piloţi F-16 din România, acesta devenind un contributor şi mai important în apărarea spaţiului aerian de pe flancul estic al NATO”, a completat ea.
Ambasadorul SUA a evidenţiat eforturile depuse de Lockheed Martin şi de companiile sale partenere de a crea şi susţine centrul de instruire, care oferă pregătire de primă clasă pentru întreţinerea aeronavelor şi tot ceea ce este necesar pentru menţinerea unei operaţiuni de zbor de succes.
”O mulţumire specială i se cuvine domnului Bill Thomas, cunoscut şi sub numele de «Sluggo», pentru implicarea personală şi perseverenţa de a transforma centrul de instruire dintr-o viziune într-o realitate de succes în ultimele 18 luni. Acest centru este remarcabil nu numai pentru că este primul de acest fel din Europa, ci şi pentru că este un exemplu tangibil al roadelor parteneriatului şi colaborării dintre aliaţi”, a arătat Kavalec.
Potrivit ambasadorului SUA la Bucureşti, Regatul Ţărilor de Jos a făcut un pas înainte pentru a soluţiona probabil cea mai importantă componentă a acestui efort – aeronavele propriu-zise, având în vedere că Forţele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16.
”Acordul cu România de a opera aeronavele olandeze de la o bază românească şi de a desfăşura operaţiuni de instruire în spaţiul aerian românesc a reprezentat o etapă cheie în calea creării unui nou grup de piloţi F-16 instruiţi. Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special Ucraina”, a completat Kathleen Kavalec.
Ea a mulţumit Forţelor Aeriene Române şi Ministerului Apărării Naţionale pentru recunoaşterea importanţei acestui efort, găzduirea aeronavelor şi personalului, precum şi pentru furnizarea de logistică şi resurse care să permită centrului de instruire să îşi atingă întregul potenţial.
”Evenimentul de astăzi este încă un exemplu al hotărârii României de a fi lider în apărarea şi securitatea colectivă din regiunea Mării Negre – în acest caz, cu potenţialul de a permite capabilităţi de apărare aer-aer mult peste graniţele ţării, pe măsură ce viitoarele grupe de piloţi sunt instruite şi se alătură aviatorilor NATO. Vă mulţumim pentru oportunitatea de a-i felicita pe toţi pentru munca excepţională. Zburaţi în siguranţă, «check six» şi, cum spun românii… Cer Senin”, a conchis Kavalec.
Ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi să opereze aeronave F-16 în cadrul Centrului European de Instruire a avut loc la Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea.