Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunţă că a preluat în administrare diferite criptomonede, în valoare estimată de aproximativ 18.315.360 lei, echivalentul a aproximativ 4.000.000 dolari, din dispoziţia procurorilor DIICOT.
”Din dispoziţia procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a preluat în administrare diferite criptomonede, în valoare estimată de aproximativ 18.315.360 lei, echivalentul a aproximativ 4.000.000 USD”, anunţă Agenţia.
Potrivit ANABI,”într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică cu consecinţe deosebit de grave, perturbarea funcţionării unui sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au pus în aplicare mai multe mandate de percheziţie domiciliară pe raza Municipiului Bucureşti”.
Conform materialului probator administrat de organele de urmărire penală, inculpaţii au desfăşurat o serie de activităţi infracţionale la nivelul unei platforme de blockchain, reuşind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, criptomonede cu o valoare aproximativă de 120.846.000 USD la data efectuării tranzacţiilor.
Prin expertiza şi eforturilor procurorilor DIICOT şi a poliţiştilor DCCO, persoana vătămată a recuperat peste 95% din criptomonedele care i-au fost sustrase
Prejudiciul este în prezent de aproximativ 9.305.791 USD”, precizează ANABI. Suma de 4.000.000 USD, reprezentând diferite criptomonede (BTC, SOL, WIF, ETH, FET, PENDLE, AUCTION, CTSI, ROSE, USDC, DOGE, TIA, INJ, RUNE, DMT), a fost transferată în portofelele administrate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
”Operaţiunea a evidenţiat importanţa colaborării interinstituţionale de tip task-force, precum şi a utilizării tehnicilor avansate de urmărire, analiză a tranzacţiilor, recuperare şi administrare a criptomonedelor. Reamintim că principiile după care se desfăşoară activitatea Agenţiei sunt legalitatea, confidenţialitatea, integritatea, autonomia operaţională, celeritatea, eficienţa şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor”, mai transmite instituţia.