POLITICO: Trump rupe tradiţia americană. Populişti de extremă dreapta din întreaga lume completează lista invitaţilor la învestirea lui

Lista invitaţilor lui Donald Trump la învestirea sa din 20 ianuarie ca cel de-al 47-lea preşedinte al SUA se conturează a fi un catalog global al populiştilor de dreapta. Este însă neobişnuită invitarea unor politicieni străini la o astfel de ceremonie, astfel că Trump stabileşte un marcaj ideologic clar cu invitaţii săi din întreaga lume, scrie, joi, POLITICO.

Ceremoniile de învestire a preşedinţilor americani tind să fie tradiţionale, cu steaguri fluturând, un ritual democratic important pentru mulţimile de acasă. De obicei, diplomaţii străini participă din curtoazie, dar şefii de stat şi de guvern nu se obişnuieşte să fie incluşi.

Trump, bineînţeles, nu este adeptul tradiţiei. El a invitat mulţi dintre liderii străini cu care a vorbit la telefon sau pe care i-a primit în persoană la reşedinţa sa Mar-a-Lago din Florida, cum ar fi preşedintele argentinian Javier Milei, dar şi preşedintele chinez Xi Jinping.

UN FIR COMUN, CARE RUPE TRADIŢIA AMERICANĂ

În timp ce curentul european de centru a fost marginalizat – preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a fost invitată în mod evident – politicienilor de extremă dreaptă şi naţionalişti li s-a oferit spaţiu generos. Populistul britanic anti-UE Nigel Farage va fi prezent, la fel şi francezul Éric Zemmour, belgianul Tom Van Grieken şi fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki, care a intrat în conflict cu Bruxelles-ul într-o lungă dispută privind statul de drept. Dincolo de aceştia, se vor afla şi o serie de miniştri, diplomaţi şi politicieni străini dornici să se apropie de viitorul preşedinte al SUA.

Nimic din toate acestea nu este tocmai în cadrul normalităţii, a declarat Edward Frantz, preşedintele departamentului de istorie şi ştiinţe politice de la Universitatea din Indianapolis, menţionând în acelaşi timp că „ceremonia şi procedurile sunt de fapt în întregime o chestiune internă”. Într-adevăr, datele Departamentului de Stat al SUA nu arată niciun exemplu de participare a liderilor străini la ceremonie (deşi experţii au avertizat că datele pot fi incomplete).

Cu toate acestea, există un fir ideologic comun la invitaţii lui Trump: mulţi provin din cercul conservator sau chiar din extrema dreaptă a spectrului politic sau sunt lideri pe care Trump i-a lăudat anterior. În acest sens, învestirea preşedintelui dezvăluie multe despre traiectoria politică a administraţiei sale şi despre cine ar putea fi ascultat de Trump după ce se va instala la Casa Albă.

MELONI NU E SIGURĂ CĂ VINE, ORBAN A ANUNŢAT CĂ NU POATE

În fruntea listei de invitaţi se află lideri precum prim-ministrul italian Giorgia Meloni şi Javier Milei, populistul în stil Trump care a câştigat preşedinţia Argentinei în 2023. Acesta din urmă – care este prezentat ca un „titan al reformei economice” pe un pliant pentru un „Bal inaugural hispanic oficial” înainte de învestire – şi-a confirmat prezenţa în urmă cu o lună.

Meloni, care a vizitat Mar-a-Lago la începutul acestei luni şi pe care Trump a numit-o „o femeie fantastică”, a primit o invitaţie şi va participa la ceremonie, dacă programul îi permite, a precizat biroul său.

De asemenea, a fost invitat premierul Ungariei, Viktor Orbán, un admirator al lui Vladimir Putin, care este cunoscut drept „băiatul rău” al politicii europene. Orbán nu va putea fi însă prezent, a declarat biroul său pentru presa maghiară.

Dar pentru liderii mai puţin aliniaţi lui Trump, calculul participării la o învestitură americană nu este la fel de simplu, având în vedere nevoia binecunoscută a lui Trump de manifestări publice de respect şi accentul său pe relaţiile personale.

În ciuda ideologiei sale moştenite de dreapta, Meloni a colaborat bine cu administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden şi cu aliaţii democraţi din cadrul NATO şi G7. Deşi ar putea prefera să viziteze Washingtonul după haosul din săptămâna învestirii şi să petreacă mai mult timp faţă în faţă cu noul preşedinte, după ce lucrurile se vor mai aşeza, dorinţa sa declarată de a participa semnalează un nivel de respect şi înţelegere a lui Trump care ar putea aduce beneficii relaţiei bilaterale.

„Ar fi ciudat ca un lider să vină, dar ei tratează invitaţia ca fiind rezonabilă, deoarece este importantă pentru Trump”, a declarat un diplomat UE sub acoperirea anonimatului. „Nimeni nu va râde de asta, iar unii chiar ar putea veni, pentru că toţi au nevoie de lucruri de la Trump”, a explicat el.

DE CE L-A INVITAT TRUMP PE LIDERUL CHINEZ

Trump l-a invitat însă şi pe liderul chinez Xi Jinping, luna trecută. Solicitarea a semnalat „dorinţa lui Trump de a avea un dialog deschis” cu Xi, a explicat secretarul de presă al lui Trump, Karoline Leavitt, la Fox News. Ambasada Beijingului la Washington nu a confirmat încă dacă a primit într-adevăr o invitaţie oficială pentru participarea lui Xi sau dacă Xi a răspuns. 

Anunţul scurt referitor la această invitaţie – dincolo de faptul că şefii de stat chinezi nu au participat niciodată la vreo învestitură prezidenţială americană anterioară – face improbabilă participarea lui Xi, chiar dacă şi-ar fi dorit. Beijingul impune o planificare de tip militar a deplasărilor în străinătate ale liderilor chinezi de rang înalt, a căror finalizare durează de obicei luni de zile. Însă Xi doreşte în mod clar să transmită un mesaj de bunăvoinţă către Trump, trimiţând un oficial de rang înalt să participe la eveniment: Financial Times a relatat săptămâna trecută că printre candidaţi se numără vicepreşedintele Han Zheng şi ministrul de externe Wang Yi.

Han are un rol simbolic în structura de conducere chineză, dar participarea lui Wang ar putea duce la discuţii cu echipa de politică externă a lui Trump, inclusiv cu senatorul Marco Rubio, candidat la funcţia de secretar de stat, şi cu Mike Waltz, consilier pentru securitate naţională. Rezultatele acestor întâlniri – şi dacă acestea implică o posibilă propunere chineză privind un acord comercial pentru a atenua tarifele promise de Trump asupra importurilor chineze – ar putea determina cine este tenorul relaţiilor dintre SUA şi China la începutul administraţiei Trump.

CINE MAI VINE LA ÎNVESTIREA LUI TRUMP

Subrahmanyam Jaishankar, ministrul de externe al Indiei, va participa şi el, în timp ce ministrul de externe japonez Takeshi Iwaya a confirmat, de asemenea, că intenţionează să fie prezent.

Echipa de tranziţie a lui Trump a adresat, de asemenea, invitaţii preşedintelui din El Salvador, Nayib Bukele (care nu a confirmat încă), şi preşedintelui ecuadorian Daniel Noboa, care va participa la ceremonie cu ocazia unei scurte vizite la Washington.

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a primit, de asemenea, o invitaţie, dar nu va putea participa, deoarece paşaportul său a fost revocat în cadrul unei anchete.

Pe lângă miliardarul Elon Musk, fondatorul Amazon Jeff Bezos şi şeful Meta Mark Zuckerberg, la ceremonie vor participa şi moguli ai tehnologiei de peste Ocean. Miliardarul şi antreprenorul francez din domeniul tehnologiei Xavier Niel va fi prezent împreună cu soţia sa.

CINE MAI CONTEAZĂ PENTRU TRUMP DIN EUROPA

Din Regatul Unit, echipa de tranziţie a lui Trump a invitat-o nu numai pe ambasadoarea britanică în SUA, Karen Pierce, ci şi pe liderul partidului Reform UK, Nigel Farage. În ciuda unei dispute publice cu Musk, aliatul apropiat al lui Trump, campionul Brexitului a confirmat participarea.

Din Franţa, politicianul anti-imigraţie şi autorul bestsellerului apocaliptic „Sinuciderea franceză”, Eroc Zemmour, şi-a confirmat prezenţa, la fel şi partenera sa, deputata europeană Sarah Knafo. Ambasadorul Franţei la Washington, Laurent Bili, a fost de asemenea invitată şi va fi prezentă.

Aliaţii lui Trump şi-au deschis braţele şi către extrema dreaptă din Germania, trimiţând o invitaţie coliderului partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, deşi biroul acesteia a declarat pentru POLITICO că nu va putea participa din cauza unui program de campanie încărcat înainte de alegerile germane din 23 februarie. Nu este clar dacă un alt politician AfD va merge în locul ei.

Cu toate acestea, Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Uniunii Creştin-Democrate, partid conservator, precum şi trimisul Berlinului în SUA, Andreas Michaelis, vor fi prezenţi.

Mihai Constantin: Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 mai 2025. Perioada electorală va începe pe 18 februarie 2025 / Noi măsuri de derulare a campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice

Tarom înfiinţează o nouă companie, Tarom Tehnic, care va furniza servicii de întreţinere şi reparaţii pentru aeronave civile, cu specializare pe modelele Boeing, Airbus şi ATR