Funeriu, întrebat dacă se dezice de Băsescu: Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi pentru o funcţie. Erau oameni care lingeau clanţa Cotroceniului şi acum sunt mari anti-băsişti / Care a fost cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Traian Băsescu – VIDEO

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine că cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Traian Băsescu în cei 10 ani de mandat prezidenţial a fost încrederea prea mare în partidele politice, care nu au reformat statul pe cât le-a cerut preşedintele. Întrebat dacă se dezice de Traian Băsescu, fostul consilier prezidenţial Daniel Funeriu a răspuns: ”Observ în viaţa politică oameni care, aşa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanţa Cotroceniului, şi acum sunt mari anti-băsişti. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi”.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi candidat la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă se dezice de fostul preşedinte Traian Băsescu, pe care l-a consiliat în urmă cu 12 ani. 

 
”Mă aliniez tuturor ideilor bune şi lucrurilor bune pe care Traian Băsescu le-a făcut. Sigur, la 10 ani după ce şi-a terminat mandatul, putem să observăm şi erori. Sunt convins că nu voi face acelaşi erori”, a răspuns Funeriu. 
 

Fostul ministru al Educaţiei din Guvernul Boc a mai fost întrebat care e cea mai mare greşeală pe care a făcut-o Traian Băsescu la Cotroceni. 
 
”Cred că a avut prea multă încredere în partidele politice, care adesea nu s-au aliniat unui azimut corect pe care preşedintele l-a dat, şi anume: reforma statului şi vectorul euroatlantic. Vectorul euro-atlantic a fost păstrat, s-a mers bine, dar asta vine de la acordul de la Snagov, deci este în ADN-ul majorităţii politicienilor. Însă cred că în mandatul preşedintelui Băsescu, partidele nu au reformat statul pe cât le-a cerut preşedintele. Dar m-aţi întrebat dacă mă dezic. Să ştiţi că eu sunt un om care nu-şi tranzacţionează loialităţi. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi pentru o funcţie. Observ în viaţa politică oameni care, aşa cum zicea Traian Băsescu, lingeau clanţa Cotroceniului, şi acum sunt mari anti-băsişti. Eu nu-mi tranzacţionez loialităţi. Vectorul euro-atlantic a fost un vector bun, pe care mă angajez să-l păstrez”, a spus Funeriu. 
 
 
Daniel Funeriu a fost ministru al Educaţiei în Guvernul PDL, între decembrie 2009 şi februarie 2012, când premierul Emil Boc a demisionat din funcţie ca urmare a protestelor stradale. Ulterior, Funeriu a fost numit consilier prezidenţial de către Traian Băsescu. În vara anului 2014, Daniel Funeriu a candidat pentru şefia PMP, partid creat de Traian Băsescu pe final de mandat. Însă Funeriu a fost învins de Elena Udrea, favorita preşedintelui. În prezent, Daniel Funeriu este Înalt consilier UE pe lângă Guvernul Republicii Moldova, numit direct de Bruxelles. 
 
Acordul de la Snagov, invocat de Daniel Funeriu, a fost o declaraţie politică semnată în iunie 1995 de liderii celor mai importante partide, de la putere şi din opoziţie deopotrivă, prin care s-au angajat să sprijine aderarea României la UE. La acel moment, preşedinte era Ion Iliescu, iar în fruntea Guvernului se afla Nicolae Văcăroiu. Un an mai târziu, Emil Constantinescu avea să câştige alegerile prezidenţiale, iar la putere venea o coaliţie de dreapta. România a aderat la UE la 1 ianuarie 2007.

Daniel Funeriu: Mă angajez să cresc bugetul Apărării în primul an la 3,5%. Vreau ca împreună cu Polonia să avem cea mai puternică armată de la Rin la Prut. Vreau să fabricăm în România echipamente militare de top – VIDEO

Familia Svitolina-Monfils cucereşte Australia. După Gael, şi Elina s-a calificat în optimi la Australian Open