Mai multe organizaţii, inclusiv cel mai mare sindicat al funcţionarilor publici americani, au depus luni contestaţii în justiţie în legătură cu legalitatea Departamentului „Eficienţei guvernamentale” pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl creeze sub conducerea miliardarului conservator Elon Musk. Luni, în prima zi a noului mandat al lui Donald Trump, cel puţin trei plângeri au fost depuse în instanţele americane împotriva acestei comisii, cunoscută sub acronimul său DOGE, relatează AFP.
Una dintre aceste acţiuni, la care s-a alăturat Sindicatul Angajaţilor din Guvernul Federal (AFGE), care are sute de mii de membri, cere DOGE să respecte regulile stabilite de legea federală în acest domeniu. Această lege „impune diverse garanţii pentru a împiedica astfel de comisii să devină un mijloc de promovare a intereselor private în procesul decizional federal şi de influenţare secretă a funcţionarilor federali”, subliniază reclamanţii.
Prin urmare, aceştia solicită instanţelor să garanteze „o reprezentare echilibrată a punctelor de vedere” în cadrul departamentului, precum şi transparenţa cu privire la activităţile şi lucrările acesteia. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că „operaţiunile DOGE în timpul perioadei de tranziţie au fost învăluite în secret”.
În urma alegerii sale în noiembrie, Donald Trump l-a recompensat pe patronul SpaceX, X şi Tesla pentru sprijinul acordat în timpul campaniei, anunţându-şi intenţia de a-l numi la conducerea organismului nou creat, responsabil cu reducerea cheltuielilor federale, alături de omul de afaceri republican Vivek Ramaswamy.
În timpul campaniei, Elon Musk a susţinut că este capabil să reducă cheltuielile publice federale cu 2.000 de miliarde de dolari, adică cu 30% faţă de totalul pentru exerciţiul bugetar 2024.
Obiectivul stabilit de preşedintele republican pentru această comisie este acela de a realiza un „guvern mai mic” pentru prima putere mondială până la 4 iulie 2026, la 250 de ani de la Declaraţia de Independenţă a SUA.