Trump schimbă interpretarea Constituției SUA: primul proces important deschis după învestirea liderului american

Ordinul urmăreşte să modifice interpretarea actuală a celui de-al 14-lea amendament al Constituţiei, care stabileşte că orice persoană născută pe teritoriul SUA obţine în mod automat naţionalitatea, indiferent de statutul de imigrare al părinţilor.

Măsura s-ar aplica doar naşterilor viitoare.

În practică, eliminarea cetăţeniei prin dreptul de naştere ar împiedica Departamentul de Stat să elibereze paşapoarte pentru copiii născuţi din părinţi fără acte şi Administraţia Securităţii Sociale să îi recunoască drept cetăţeni, îngreunându-le accesul la drepturile de bază şi la posibilitatea de a lucra legal în ţară.

Eliminarea cetăţeniei prin dreptul de naştere a fost o cerere recurentă din partea grupurilor conservatoare. Donald Trump ameninţase deja că va revoca acest drept printr-un ordin executiv în timpul primului său mandat (2017-2021), deşi nu a făcut-o niciodată.

Măsura a fost atacată în instanță

Casa Albă nu a detaliat cum va fi pusă în aplicare această măsură, care este de aşteptat să fie contestată în instanţă şi pe care mulţi experţi o consideră neconstituţională.

Primul proces împotriva preşedintelui s-a produs deja luni. Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) şi alte organizaţii pentru drepturile omului au semnalat la Tribunalul Districtual din New Hampshire că acest ordin va stigmatiza nu numai copiii afectaţi, ci „mulţi alţii, care îşi vor vedea cetăţenia pusă sub semnul întrebării din cauza rasei sau a identităţii părinţilor lor”.

„Aceşti copii nu vor putea, de asemenea, să obţină actul de identitate necesar şi, pe măsură ce vor creşte, li se va refuza dreptul de a vota, de a face parte dintr-un juriu, de a ocupa anumite locuri de muncă şi de a fi membri cu drepturi depline ai societăţii americane, chiar dacă s-au născut în SUA şi nu au locuit niciodată în altă parte”, se arată în comunicatul ACLU.

Provocări juridice

Pentru a redefini cetăţenia prin dreptul de naştere, calea cea mai directă ar fi propunerea unui amendament constituţional, ceea ce ar necesita o majoritate de două treimi în Camera Reprezentanţilor şi în Senat, precum şi ratificarea de către trei sferturi din state, după cum a explicat recent istoricul Scott Bomboy într-o analiză publicată de National Constitution Center, instituţie dedicată studiului Constituţiei.

Nu există date exacte cu privire la numărul copiilor născuţi în SUA din părinţi fără acte. Conform celor mai recente date ale centrului de cercetare Pew, în 2022 existau aproximativ 1,3 milioane de adulţi americani ai căror părinţi nu aveau statut legal.

Un raport din 2018 al Serviciului de Investigaţie al Congresului, institut nepartinic, remarca faptul că interpretarea actuală a celui de-al 14-lea amendament presupune recunoaşterea statutului de cetăţeni americani pentru copiii imigranţilor. Cu toate acestea, Curtea Supremă, avertiza acelaşi raport, „nu a soluţionat ferm problema în epoca modernă”, astfel încât potenţiale provocări juridice ar putea modifica interpretarea actuală.

Sursa: www.stiripesurse.ro

O cunoscută bancă din România, amendată după ce a pus poprire pe tot salariul unui client. Cum se apără instituția

Cu cât au crescut vânzările auto în Europa? Renault înregistrează o premieră