Atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul cărnii infestate au fost sancţionaţi contravenţional, iar carnea rămasă din porcul respectiv a fost confiscată şi distrusă prin incinerare.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila a notificat, în data de 10 ianuarie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila cu privire la faptul că a primit confirmarea diagnosticului de trichineloză la un copil de 9 ani, din localitatea Lanurile, care a fost internat, în luna decembrie 2024, la Spitalul Judeţean, de unde a fost transferat la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu boala provocată de parazitul Trichinella spiralis.
„În urma anchetei, am constatat că tatăl copilului a cumpărat, în data de 10 decembrie, de la un crescător din localitate, un porc, care a fost sacrificat în aceeaşi zi, pentru consumul familial. Înainte de a consuma carnea provenită de la porcul cumpărat, familia nu a dus probe pentru trichină. În timpul anchetei, noi am luat carnea pe care am găsit-o în congelator şi am trimis-o spre analiză, iar probele au ieşit pozitive. Am identificat şi crescătorul de animale care a vândut porcul şi am aflat că a mai vândut animale şi către alte două gospodării şi a sacrificat inclusiv pentru consum propriu. Am recoltat probe, iar rezultat a fost negativ la ceilalţi porci, sursa îmbolnăvirii fiind porcul sacrificat în data de 10 decembrie. În urma anchetei, crescătorul de animale a fost sancţionat pentru vânzare de animale fără documente. Au fost sancţionaţi şi cumpărătorii pentru achiziţie de animale fără documente. Cel care a vândut porcul a fost sancţionat cu 1.200 de lei, iar cumpărături au fost sancţionaţi cu avertisment”, a declarat directorul DSVSA Brăila, Costică Peltea, pentru AGERPRES.
Sursa citată a precizat că, în prezent, ancheta din localitatea Lanurile este finalizată, carnea infestată, în cantitate de 139 kg de carne, fiind confiscată şi incinerată.