Când SUA a anunțat recent sancțiuni suplimentare împotriva industriei petroliere rusești, prețul petrolului a crescut brusc cu 4%. Nu este deci de neimaginat că un acord de încetare a focului ar putea duce la o reducere a sancțiunilor și la o scădere ulterioară a prețurilor petrolului.
Președintele ales Donald Trump va fi învestit astăzi (luni) și a declarat că va „pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina într-o singură zi”. Deși un astfel de scenariu pare puțin probabil, ambele părți par din ce în ce mai dispuse să înceapă negocierile. În acest context, merită să ne amintim ce s-a întâmplat în septembrie 2014, când primul acord de la Minsk a stabilit o încetare a focului în regiunea Donbas. La acel moment, impactul asupra prețurilor petrolului a fost semnificativ – prețul țițeiului Brent a scăzut de la 110 la 35 de dolari pe baril între mai 2014 și ianuarie 2016. Acest lucru a condus, de asemenea, la scăderi substanțiale ale prețurilor acțiunilor companiilor din sectorul petrolier.
Pe plan intern, Trump va dori probabil să demonstreze că a redus rapid prețurile la energie, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra controlului inflației, cheltuielilor de consum, competitivității producției și economiei americane, precum și asupra reconstituirii rezervei strategice de petrol, care s-a înjumătățit în timpul mandatului lui Biden. Arabia Saudită, liderul grupului OPEC, pare deschisă la negocieri cu noua administrație. Cu toate acestea, în schimbul scăderii prețului petrolului, ar putea cere acces la tehnologii avansate, semiconductori sau echipamente de apărare. În același timp, însă, ar putea apărea îngrijorări cu privire la faptul că noile tarife vamale anunțate de Donald Trump s-ar putea aplica și petrolului din Canada, ceea ce ar putea avea efectul opus și ar putea duce la creșterea prețurilor pe piața americană.
Situația actuală de pe piața petrolului sugerează un risc de supraofertă, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor. Stocurile globale au crescut cu 12,2 milioane de barili în noiembrie 2024, ajungând la 7,655 milioane de barili – un semn că există încă suficient țiței pentru a satisface cererea existentă. Cantitatea de țiței procesat în rafinării a atins, de asemenea, un maxim al ultimilor cinci ani, de 84,3 milioane de barili pe zi, în decembrie 2024, ceea ce poate indica o saturație temporară a pieței. Estimările pentru 2025 prevăd că cererea mondială de petrol va ajunge la 104 milioane de barili pe zi, în timp ce producția mondială va crește cu aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi.
Un alt factor important care a susținut prețul petrolului în ultimele săptămâni a fost vremea. Am avut temperaturi scăzute în America de Nord, Europa, China și Japonia, crescând semnificativ cererea de petrol ca și combustibil pentru încălzire. Comparativ cu anii precedenți, numărul de zile cu necesități sporite de încălzire a fost sensibil mai mare, ceea ce a majorat previziunile privind cererea de petrol în țările OCDE cu încă 250.000 de barili pe zi. Dacă iarna rămâne la fel de aspră, prețul petrolului ar putea rămâne la niveluri ridicate.
Vremea rece a avut efect și asupra prețurilor gazelor naturale. Prețul gazelor naturale europene a început să crească în februarie 2024, dar la începutul anului 2025 a atins un maxim de peste 50 de euro pe MWh. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece gazul din instalațiile de stocare se epuizează mai repede decât am văzut în 2023 și 2024. România are încă rezervele pline în proporție de peste 56%, dar Franța, Croația și Olanda sunt sub 50%. Cea mai bună situație este cea a Portugaliei care este la 100%, urmată de Suedia (88%), Spania (77,5%), Polonia (77,4%), Italia (71,5%) și Austria (70,5%). În timp ce gazele naturale ar putea menține aceste prețuri ridicate pentru o perioadă, acestea nu sunt nici pe departe cele la care am asistat în august 2022, când au depășit 339 de euro pentru MWh. De fapt, contractele pentru iarna 2025 sunt încheiate la aproape 45 de euro pentru MWh.
Potrivit Copernicus – programul UE de observare a Pământului – februarie va favoriza o vreme cu intensificări ale vântului, mai blândă și mai umedă decât media, în nordul Europei, dar mai caldă și mai uscată decât media în zona de sud a continentului. Iar acest lucru s-ar putea traduce în vești bune în ceea ce privește prețurile petrolului și gazelor naturale.
Cu toate acestea, perspectivele prețului petrolului pentru 2025 sunt mixte. Pe de o parte, eventualele acorduri de pace și creșterea stocurilor ar putea duce la scăderea prețurilor; pe de altă parte, factori precum vremea, sancțiunile și constrângerile logistice ar putea menține prețurile ridicate. Situația rămâne dinamică, iar traiectoria finală va fi influențată atât de deciziile politice, cât și de eventualele întreruperi pe termen scurt ale aprovizionării.
_
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.