Fostul senator republican, un ‘uliu’ anti-China şi un susţinător ferm al Israelului, a fost primul dintre candidaţii nominalizaţi pentru administraţia Trump care a depus jurământul marţi, după ce Senatul l-a confirmat în unanimitate luni seară.
Cu prilejul audierii sale de confirmare săptămâna trecută, Rubio a afirmat că atât Moscova, cât şi Kievul vor trebui să facă nişte concesii pentru a opri războiul, şi a sugerat ca Ucraina să renunţe la obiectivul de a recăpăta întreg teritoriul ocupat de Rusia în ultimul deceniu.
Rubio a reluat aceste comentarii marţi, în emisiunea ‘Today’ a postului NBC, înainte de a depune jurământul.
‘Va fi politica oficială a Statelor Unite că războiul trebuie să se sfârşească şi vom face tot posibilul pentru a realiza acest lucru’, a spus el.
Rubio a prevenit că va fi ‘complicat (…) pentru că fiecare parte va trebui să cedeze ceva’.
‘Singura cale prin care conflicte precum acesta se încheie nu este prin declaraţii publice. Ele se încheie prin diplomaţie dură, vibrantă, în care SUA caută se se implice, în speranţa de a aduce acestui conflict un sfârşit care să fie sustenabil, într-un mod care să asigure securitatea Ucrainei şi a partenerilor noştri din regiune, dar care să oprească uciderile, morţile şi distrugerile pe care le vedem deja de ceva vreme’, a adăugat el.
Marco Rubio, 53 de ani, fiu al unor imigranţi cubanezi, a fost mult timp în Senat în Comisia pentru relaţii externe şi în cea pentru serviciile de informaţii.
Vorbind de la Casa Albă după ce a depus jurământul, Rubio s-a angajat că va duce la îndeplinire politica externă a lui Trump de ‘urmărire a interesului naţional al ţării’.
Un alt obiectiv de politică externă al lui Donald Trump va fi ‘promovarea păcii. Desigur, pace prin forţă, pace şi întotdeauna fără a ne abandona valorile’, a adăugat noul secretar de stat.