Parlamentul European pune tunurile pe industria imobiliară din România: E cel mai mare poluator

Criza locuinţelor trebuie discutată împreună cu problema sărăciei energetice, a declarat miercuri europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă, vicepreşedinte al Parlamentului European, într-o intervenţie video la o conferinţă despre implicarea comunităţilor în tranziţia verde.

„Văd lucrurile acestea împreună, criza locuinţelor şi problema energetică, împreună cu problema sărăciei energetice, cu problema proastei izolări. Cineva care este sărac stă în condiţii precare, pentru că locuinţele au devenit atât de scumpe pe piaţa imobiliară, încât a devenit efectiv un lux să poţi să ai casă în România”, a spus europarlamentarul.

Acesta a precizat că, în campania sa pentru alegerile europarlamentare din 2024, dar şi ca ales în Parlamentul European, a avut ca obiectiv implementarea măsurilor pentru a obţine energie verde „într-o măsură predominantă” în România. „Avem ca obiectiv să obţinem energie verde până la 100% prin 2032-40, concomitent cu reducerea poluării”, a afirmat Nicu Ştefănuţă.

Europarlamentarul a arătat că sectorul locuinţelor este un mare poluator în România. „Cum să facem ca oamenii din blocurile neanvelopate, din instituţiile publice, din toate aceste clădiri, să nu mai împartă factura cu mediul înconjurător şi cu plămânii noştri, pentru că nu ne convine să dăm iarna 15 milioane (lei – n.r) pe gaz şi apoi să poluăm mediul într-un apartament prost izolat? Eu am o teorie: românul nu este îndrăgostit nici de gaz, nici de cărbune, este îndrăgostit de confort, pentru că nu mai vrea să stea în frig, ceea ce este absolut normal”, a declarat Nicu Ştefănuţă.

Apelând la cifre statistice, europarlamentarul a menţionat că procentul gospodăriilor aflate în sărăcie energetică a fost de 27,4% în 2019, înainte de pandemie şi s-a agravat an de an. „Mai este şi sărăcia ‘ascunsă’ care a ajuns la 16% din gospodării în 2019 şi la 20% în 2022. Şi mai este şi problema diviziunii dintre urban şi rural”, a explicat europarlamentarul.

Energia geotermală, gestionarea deşeurilor şi valorificarea lor din perspectivă norvegiană şi românească au fost temele conferinţei „Implicarea

comunităţilor în tranziţia verde”, finanţată de Inovation Norway, şi organizată miercuri, la Bucureşti, de către Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene.

Evenimentul face parte din seria de iniţiative ale proiectului „Empowering Communities for the Green Transition: Romania – Norway Knowledge Exchange for Clean Energy & Building Renovation” cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismul financiar – Fund for Bilateral Relations – EEA and NORWAY GRANTS in Romania.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Donald Trump, lăudat de ONU pentru contribuţia la armistiţiul din Gaza

RB Leipzig a reuşit prima sa victorie în grupă