În 2025 s-ar putea produce următorul mare val crypto. La ce să ne așteptăm anul acesta (analiză)

Anul trecut a fost important pentru piața crypto, marcat de progrese semnificative, în special la nivel de reglementare, iar aprobarea ETF-urilor spot pentru Bitcoin și Ethereum în SUA a deschis calea pentru investiții instituționale mai ample, crescând cererea și consolidând legitimitatea crypto din perspectiva finanțelor tradiționale.

Adopția globală a criptomonedelor a înregistrat o creștere semnificativă, conform unui raport al Chainalysis. Statele Unite și Europa de Vest s-au impus ca regiuni cheie care impulsionează această expansiune, cu transferuri instituționale de mari dimensiuni și rețele blockchain din ce în ce mai active. Europa avansează rapid, ocupând acum locul al doilea în clasamentul global al economiilor crypto, notează CEO-ul Bitget.

Într-adevăr, conform raportului, Europa reprezintă 21,7% din volumul global al tranzacțiilor. Regatul Unit conduce în regiune în ceea ce privește valoarea criptomonedelor primite, înregistrând peste 217 miliarde USD, urmat de Germania și Franța, care au primit, respectiv, 125 miliarde USD și 100 miliarde USD.

Toate aceste date confirmă faptul că peisajul de reglementare a criptomonedelor evoluează rapid. Cererea din partea instituțiilor determină o deschidere mai mare din partea autorităților de reglementare, iar introducerea ETF-urilor Bitcoin semnalează un nivel tot mai ridicat de acceptare a criptomonedelor de către acestea.

De exemplu, sub administrația Trump, ar putea avea loc extinderea atribuțiilor Commodity Futures Trading Commission (CFTC), concomitent cu reducerea influenței SEC în reglementarea criptomonedelor, ceea ce ar putea crea un mediu mai favorabil pentru piața crypto. Această schimbare ar putea indica o tendință de tratare a anumitor active crypto drept mărfuri (commodities), și nu valori mobiliare (securities). Acest lucru ar simplifica procesul de conformitate.

În plus, autoritățile de reglementare din alte țări și regiuni încep, de asemenea, să își reevalueze cadrele de reglementare pentru criptomonede. Spre exemplu, regulamentul MiCA al Uniunii Europene reflectă o tendință de creare a unui cadru mai clar și mai inclusiv pentru a încuraja inovația în domeniul activelor crypto, potrivit lui Gracy Chen.

Traiectoria pieței criptomonedelor în 2025 va fi modelată de o combinație de factori, inclusiv evoluțiile reglementare, adopția instituțională și tendințele macroeconomice. Evenimentele recente, cum ar fi poziția pro-crypto a administrației Trump și progresele în privința reglementărilor, ar putea contribui la stabilizarea pieței, stimulând totodată creșterea, punctează Gracy Chen.

De menționat este faptul că schimbările macroeconomice, cum ar fi modificările politicilor economice din Statele Unite, vor juca un rol esențial. Se anticipează că piața va atinge un echilibru între integrarea în finanțele tradiționale și volatilitatea caracteristică, cu Bitcoin în prim-plan și altcoin-urile (alternative coin) câștigând teren în medii reglementate.

Bitcoin este de așteptat să rămână criptomoneda dominantă, cu ținte de preț potențiale între 130.000 și 150.000 USD până la sfârșitul anului 2025. Cu toate acestea, piața crypto mai largă, în care sunt incluse și altcoin-urile, cunoaște și ea perspective de creștere în anumite cicluri, mai arată CEO Bitget.

Ethereum este estimat să atingă valori între 6.000 și 7.000 USD, susținut de rolul său central în DeFi, contractele inteligente și creșterea valorii tokenurilor și aplicațiilor bazate pe Ethereum, inclusiv integrarea inteligenței artificiale (AI) și a valorilor mobiliare tokenizate.

Solana (SOL) se preconizează a fi un performer remarcabil, cu estimări de preț între 500 și 750 USD, datorită performanței sale ridicate și a ecosistemului în creștere, în special în domeniile DeFi și NFT.

Aprobările reglementare, cum ar fi ETF-urile spot, pot crește legitimitatea pieței și pot atrage investiții mai mari, stimulând, astfel, creșterea pieței. Implicarea instituțională a marilor corporații și a investitorilor poate influența semnificativ cererea și mișcările de preț.

În plus, elementele macroeconomice precum inflația și politicile băncilor centrale afectează rolul criptomonedelor, atât ca instrumente de protecție împotriva riscurilor economice (hedge), cât și ca investiții speculative.

Interacțiunea dintre acești factori va defini traiectoria viitoare a pieței crypto, echilibrând volatilitatea inerentă cu potențialul pentru randamente semnificative, mai subliniază Gracy Chen, CEO-ul Bitget.

Despre Bitget

Fondată în 2018, Bitget este lider global în domeniul schimbului de criptomonede și o companie de top în spațiul Web3. Cu peste 45 de milioane de utilizatori în peste 150 de țări și regiuni, Bitget își dedică eforturile pentru a ajuta utilizatorii să tranzacționeze mai inteligent, oferind funcția inovatoare de copy trading și alte soluții de tranzacționare, precum și acces în timp real la prețurile Bitcoin, Ethereum și ale altor criptomonede. Cunoscut anterior sub numele de BitKeep, Bitget Wallet este un portofel cripto multi-chain de clasă mondială, care oferă soluții cuprinzătoare pentru Web3, inclusiv funcționalități de portofel digital, swap de tokenuri, piață NFT, browser DApp și multe altele.

Avertisment de risc:

Investițiile în active digitale implică riscuri semnificative și sunt supuse fluctuațiilor de preț. Este recomandat să investiți doar sumele pe care vă permiteți să le pierdeți. Performanțele anterioare nu garantează rezultate viitoare, iar Bitget nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele pierderi financiare. Pentru detalii suplimentare, consultați Termenii și condițiile disponibile pe website-ul oficial.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lovitură pentru Donald Trump – Un judecător blochează ordinul executiv care schimbă procedura de acordare a cetățeniei pentru copiii imigranților

Un nou tip de stres îi aduce pe români la cabinetul psihologului. Ce este anxietatea climatică și cum se poate trata