Reprezentanți ai Parchetului General au plecat la Parchetul General de la Haga pentru a adresa problema furtului artefactelor dacice de la muzeul Drents și a clarifica aspecte esențiale, ce țin de investigația în curs.
Surse judiciare au dezvăluit pentru Gândul că Poliția Română mobilizase specialiștii criminaliști în arme și explozivi pentru a-i trimite în Olanda, precum și experți din cadrul Institutului Național de Criminalistică.
„Deși polițiștii erau în blockstart pentru a se alătura omologilor din Olanda, ca să participe la anchetă, poliția olandeză a răspuns că deocamdată nu e cazul și că îi vor anunța dacă e nevoie”, au declarat sursele.
În acest context, atitudinea autorităților olandeze ridică semne de întrebare legate de modul în care e investigat jaful de la muzeul din Assen.
Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Culturii, Natalia Intotero în cadrul ședinței de guvern „să ia chiar azi măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e cazul”, în legătură cu furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Olanda.
„Îi cer ministrului justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent! Am transmis autorităților olandeze un mesaj ferm că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea hoților și recuperarea integrală a comorilor dacice. Statul olandez are toată răspunderea acestei situații. Vrem și putem ajuta cu investigatori români. Ministerul de Interne și dl. ministru Predoiu sunt pregătiți”, a precizat Ciolacu.
Premierul a menționat și posibilitatea apelării la firme internaționale specializate sau oferirea unei recompense pentru recuperarea tezaurului dacic furat de la muzeul Drents din Olanda.
„În funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională!”, a conchis Ciolacu.
Poliția olandeză a făcut o descoperire importantă în cazul jafului tezaurului dacic din Muzeul Drents, după ce a scos un baros dintr-un canal situat pe strada Oostersingel, în apropierea muzeului unde era expus tezaurul românesc, împreună cu alte zeci de obiecte de artă.
Barosul, găsit luni după-amiază, ar putea fi legat de jaful spectaculos în care au fost furate obiecte din aur aparținând României, suspectează autoritățile olandeze, care încearcă să pună cap la cap toate indiciile care ar duce la găsirea hoților.