EXCLUSIV. ‘Provocarea paracetamol’, un nou challenge fatal pe Tik Tok. Psih. Radu Leca: Fals sentiment de apartenență, minorii caută aprobare și atenție

Un nou trend periculos a apărut în online: tinerii sunt provocați să ia supradoze de paracetamol și apoi să demonstreze că pot rezista cât mai multe zile în spital. Medicii sunt în alertă și spun că o astfel de practică devine letală chiar și dacă nu se depășește doza maximă recomandată de 3 grame pe zi. Partea „proastă’ este că medicamentul, folosit în special pentru răceli sau dureri ușoare, poate fi procurat din orice farmacie fără prescripție medicală.

„Provocarea Paracetamol” presupune ca tinerii să se încurajeze reciproc să ingereze cantități mari de paracetamol, cu riscul de a-și pune viața în pericol. În regiuni din Elveția precum Fribourg, Jura și Vaud s-au emis deja avertismente către populație.

„Dr. Miruna” (Și Blondele Gândesc), cunoscută pentru prezența constantă pe TikTok unde vine cu explicații și avertismente, numesște noua provocare un… „test de imbecilitate”.

„Care-i noul test de imbecilitate pe TikTok? Problema e că acei copii care pică testul mor. Nu este deloc o glumă! Citiți comentariile la aceste postări! Copiii iau paracetamol cu pumnul, se distrează să vadă cine stă cel mai mult în spital. Problema este că paracetamolul în supradoză provoacă niște leziuni ireversibile la ficat care nu se mai pot „repara” niciodată. Singurul lucru care poate salva viața într-o situație de acest gen este… un ficat nou. Numai că ficații nu se găsesc la piață, pe tarabă, să-i cumperi ca pe cartofi! Franța, Elveția, Germania sunt țări care au dat comunicate către populație în care sunt descrise simptomele intoxicației ficatului cu paracetamol. Avertizați-vă copiii și prietenii!” a spus aceasta într-un clip devenit viral, după ce, cel mai probabil, a consultat informațiile din La Manchelibre.

content-image

Psihologul Radu Leca a venit cu explicații în exclusivitate pentru știripesurse.ro, subliniind că totul e o „vânătoare” de aprecieri și vizualizări.

„Provocarea Paracetamol de pe platforma TikTok, încă nerestricționată la noi în România, ca și alte tipuri de provocări cu care doar persoane cu conținut scăzut cognitiv empatizează, are succes din mai multe motive psihologice. Pe primul loc punem imitarea socială. Adolescneții au tendința de a imita comportamentul celorlalți, mai ales când aceste este popular, viral sau profund periculos. Provocările online creează, evident, un sentiment de falsă apartenență la un anumit grup de interes.

Din dorința de recunoaștere, utilizatorii minori de pe TikTok caută aprobarea și atenția celor din jur prin participarea la trenduri care au devenit deja virale. Ei vânează comentariile, aprecierile și vizualizările fiincă au senzația că primesc validare socială. Mai este și curiozitate, respectiv denumirea celebrului medicament cu substanță  activă, de aici și dorința de a descoperi ce anume presupune ingerarea celor peste 3 grame. Adolescenții se așteaptă ca oamenii, indiferent de vârstă, să urmărească videolipurile asociate cu ei făcând acest lucru sau cu alte persoane.

Mai vorbim și despre evadarea socială, economică și de divertisment, și asta pentru că TikTok-ul este perceput ca o sursă plenară de divertiment și de evadare. Așadar, participarea adolescenților la provocări reprezintă o modalitate de a se distra și a de a uita temporar de probleme, exact ca la consumul de droguri.

Ultimul element se numește gamificare. Provocările includ, de cele mai multe ori, elemente de gaming. Avem de-a face cu atingerea unor anumite obiecte în timp ce subiectul are în sistem peste cele 3 grame de paracetamol, dar și acordarea de premii virtuale. Aceștia își dau unul altuia premii după ce au ingurgitat paracetamol. Evident că vorbim de o creștere a motivației virtuale. Și, da, cei care acceptă să participe la aceste provocări nu au IQ-ul mai mare de 70″ a precizat psihologul Leca.

Sabina Rusescu, absolventă a cursurilor de asistenți de farmacie, vlogger și infleuncer în timpul liber, a venit, de asemenea, cu mai multe observații:

„Sinceră să fiu, nu am știut, dar într-un fel nici nu mă mai miră la câte lucruri se întâmplă în lume. Sănătatea este cea mai importantă și nimic din lumea asta nu merită să ți-o pui în pericol. Bănuiesc că fac asta din nevoia de a face parte dintr-un grup, sau poate e vorba de fomo (fear of missing out, adică frica de a pierde sau a rata ceva). Tinerii trebuie să înțeleagă că paracetamolul sau, de fapt, orice medicament luat în afara unei scheme de tratament nu este indicat și spun asta în cunoștință de cauză, având în vedere că am terminat și o școală postliceală de asistenți de farmacie. Ideea e că ei sunt în continuă transformare, de ce își strice sănătatea? Statul în spital nu e o fericire” ne-a spus Sabina Rusescu.

Părinții care suspectează activități neobișnuite ale copiilor în aplicații sunt sfătuiți să contacteze imediat numărul de urgență 112. Trebuie știut faptul că doza maximă recomandată de paracetamol pentru adulți este de 4000 mg pe zi, iar pentru copiii sub 12 ani, de 2600 mg pe zi. Ingerarea unei cantități peste această limită poate avea consecințe fatale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Elena Lasconi, după anunțul lui Klaus Iohannis privind demisia: ‘Demnitatea la el nu există / Nici Ceaușescu nu a fost atât de urât’

Mesajul postat de Luka Doncic la plecarea de la Dallas Mavericks. A fost singura echipă unde jucase până acum