Cât valorează cultura în România? Natalia Intotero se scuză: ‘Nu noi am renunțat’ / Raluca Turcan acuză: ‘Vorbe multe, bani puțini’

„Întotdeauna este loc de mai bine. Ne vom strădui să avem o execuţie bugetară foarte bună în primele luni ale anului pentru a putea solicita sume în plus prin rectificare bugetară”, a declarat ministrul.

Intotero consideră că toate proiectele ministerului sunt importante.

„Toate sunt o prioritate. Nu pot să fac o distincţie între un domeniu sau altul sau între o instituţie sau altă instituţie. Fiecare domeniu este la fel de important”, a spus Intotero.

Ea a arătat că prin decizia Ministerului Finanţelor a trebuit să renunţe la anumite finanţări.

„Nu noi am renunţat, ci a fost decizia venită de la Ministerul Finanţelor. Desigur că astăzi, prin votul Parlamentului, dânşii puteau să suplimenteze sau să fie de acord cu această sumă. Aşa cum am prezentat, bugetul este alocat pentru instituţii, nu pentru proiecte”, a punctat Natalia Intotero.

Raluca Turcan: Vorbe multe, bani puțini

Vorbe multe, bani puțini, susține Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, despre bugetul pentru 2025 al Ministerului Culturii, despre care spune că scade cu 1,16%.

„În timp ce în spațiul public se discută aprins despre „importanța patrimoniului național”, realitatea arată altfel: bugetul Ministerului Culturii scade din nou! De la 1,42 miliarde lei în 2024 la 1,40 miliarde lei în 2025 – adică mai puțin cu 1,16%. Și mai grav, raportat la PIB, alocarea pentru cultură ajunge la un trist 0,07%!”, a scris marți pe Facebook Raluca Turcan.

Ea arată că această scădere înseamnă că teatrele, muzeele, operele și toate instituțiile Ministerului Culturii vor avea bani mai puțini: -6,15% la credite bugetare și -14,78% la credite de angajament și că cheltuielile de capital scad dramatic, cu -83%, deși exact aici este nevoie de cele mai mari investiții pentru instituțiile de cultură.

De asemenea, fostul ministru arată că industria cinematografică este lovită puternic: de la 123 milioane lei în 2024, ajunge la doar 50 milioane lei, mult sub necesarul de 192 milioane de lei credite bugetare și 273 milioane credite de angajament. Ea mai arată că evenimentele culturale, proiectele deja începute și finanțarea programelor existente riscă sa fie sever afectate.

„Investiția programelor cu finanțare rambursabilă este diminuată cu 70 milioane de lei la credite bugetare (necesar 100 milioane de lei, alocat 30 de milioane de lei) ceea ce face ca finanțarea lucrărilor de proiectare și execuție la: Muzeul National de Istorie al României, Teatrul Național Marin Sorescu – Craiova, Vila Ion C. Brătianu – București, Muzeul Brătianu Ștefănești – Argeș, Teatrul Național și Opera din Cluj, Muzeul Revoluției din Timișoara să fie puternic afectată. Sunt în implementare trei acorduri cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea infrastructurii culturale din România, cu termene stricte, iar creditele bugetare aprobate sunt mult sub ceea ce este necesar pentru plata contractelor în derulare”, susține Turcan.

În concluzie, arată Raluca Turcan, mai puțini bani, poate mai puțină cultură și, cu siguranță, mai multă indiferență: „Dacă cineva se întreabă cât valorează cultura în România, răspunsul este clar: exact 0,07% din PIB”.

Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, marţi, proiectul bugetului de stat pe 2025 pentru Ministerul Culturii.

S-au înregistrat 14 voturi – „pentru” şi şapte – „împotrivă”.

Proiectul Guvernului propune credite bugetare de 2.490.008.000 lei, în creştere cu 37,29% faţă de anul curent, şi la creditele de angajament 1.404.761.000 lei, în scădere cu 1,16%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Iulian Călin arbitrează meciul Universitatea Craiova – Universitatea Cluj, de miercuri, din Superliga. Cine a fost delegat la CFR Cluj – FC Hermannstadt

Ligia Deca a fost ‘recuperată’ de către Marcel Ciolacu: I s-a găsit un post călduț, după ce nu a mai prins portofoliu de ministru