Decizia se referă la amenzile zilnice impuse Poloniei din cauza înfiinţării unei camere disciplinare a Curţii Supreme, care permitea ca judecătorii să fie pedepsiţi pentru hotărârile lor. Camera disciplinară a fost între timp desfiinţată, după ce PiS a pierdut puterea.
Polonia a contestat în apel o parte din amendă, pentru a reduce cuantumul acesteia – deşi amenda a fost deja plătită: „Comisia a dedus această (sumă) din contribuţiile noastre în 2022 şi 2023”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al misiunii Poloniei la UE.
„Încă o confirmare din partea Curţii Europene de Justiţie că reformele PiS au fost împotriva tratatului” UE, a comentat purtătorul de cuvânt.
În octombrie 2021, cea mai înaltă instanţă a UE a început să amendeze Polonia, la acea vreme condusă de partidul naţionalist de dreapta Lege şi Justiţie, sau PiS, cu 1 milion de euro pe zi pentru ignorarea unui ordin de suspendare a camerei disciplinare.
Amenda a fost redusă la jumătate, la 500.000 de euro pe zi, în aprilie 2023, după ce Curtea a declarat că autorităţile poloneze au făcut reforme parţiale – dar insuficiente – pentru a restabili independenţa judecătorilor.
Amenda a încetat atunci când Curtea de Justiţie a UE a emis o hotărâre privind camera disciplinară, în iunie 2023, recunoscând că aceasta şi-a pierdut puterea. Cu toate acestea, Polonia a susţinut că amenda ar fi trebuit înjumătăţită mai devreme, în iulie 2022, când a intrat în vigoare amendamentul de desfiinţare a camerei disciplinare.
Varşovia a cerut Tribunalului UE să anuleze un total de şase decizii luate între iulie 2022 şi iunie 2023 – adică între momentul intrării în vigoare a anulării şi ziua anterioară hotărârii instanţei de încheiere a procedurii.
„Prin recuperarea sumelor datorate, Comisia nu a încălcat dreptul UE”, a scris instanţa în respingerea acţiunii Poloniei. Reducerea penalităţii s-a aplicat doar pentru viitor, a argumentat instanţa. „În consecinţă, aceasta a vizat numai sumele datorate începând cu această dată”, a precizat instanţa..