Directorul general al Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, a declarat, miercuri, pentru AGERPRERS, că Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al societăţii, a fost informat despre situaţia în care se află unitatea pentru a se găsi o soluţie în cazul în care tablotierii îşi vor menţine demisiile survenite în urma reorganizării şi desfiinţării mai multor posturi, printre care şi cel de director de producţie.
„S-a făcut o modificare în organigramă ca urmare a ordonanţei şi a adresei ministerului de reorganizare la nivel de societate. S-au desfiinţat câteva posturi cu prioritate TESA, nu am umblat la producţie, în rest au fost şi posturi ocupate şi vacante din posturile TESA de conducere. Nu este un conflict de muncă, sindicatul a fost informat, nu este o concediere colectivă. S-a revenit la organigrama cu care societatea a funcţionat din 2022 până acum câteva luni. În acest moment mai sunt angajate 503 persoane”, a declarat directorul Electrocentrale Craiova, Lorena Voican, pentru AGERPRES.
Aceasta a mai afirmat că planul de restructurare este la nivelul unităţii, pentru eficientizarea activităţii, având în vedere şi adresa ministerului şi situaţia în care se află societatea. „Din punct de vedere financiar, suntem pe pierdere. Am încercat o eficientizare a activităţii”, a mai afirmat Voican.
Legat de demisiile tablotierilor, Voican a afirmat că activitatea de producţie a societăţii ar putea fi afectată dacă aceştia îşi vor menţine deciziile. „În acest moment nu putem vorbi de sistarea furnizării căldurii în Craiova, vedem care este parcursul. Sunt câţiva colegi din societate care şi-au depus demisiile, am informat ministerul, am discutat pentru a găsi o soluţie în cazul în care dumnealor îşi vor menţine demisiile, să nu ne aflăm în imposibilitatea de a mai funcţiona. Aceste demisii pot afecta activitatea societăţii, pentru că vorbim de colegii tablotieri, cei care deservesc cazanele din cadrul societăţii”, a mai spus directorul Electrocentrale Craiova.
Directorul de producţie al Electrocentrale Craiova, Dan Vasile, fost director general al societăţii până la numirea Lorenei Voican, a declarat, pentru AGERPRES, că actuala conducere a decis să îi desfiinţeze postul, în acest moment aflându-se în preaviz, iar după data de 28 februarie nu va mai avea loc de muncă.
„În contextul solicitării Ministerului Energiei de reducere a costurilor, cheltuielilor de personal, cheltuieli bunuri şi servicii, directorul general a propus o altă organigramă. Pe mine m-a chemat şi mi-a spus direct că îmi desfiinţează postul, pentru că nu m-a simţit că îi sunt aproape şi nu e obligată să îmi ofere alt loc de muncă, deşi contractul colectiv de muncă prevede altceva în condiţiile în care se fac disponibilizări. Deci este desfiinţare de post cu concediere individuală. Am şi primit preavizul, practic acum sunt în preaviz, dar cu data de 28 februarie mi se va încheia contractul individual de muncă. Doamna director nu are nicio treabă cu contractul colectiv de muncă. Şi asta în condiţiile în care doamna director general tot reducând costurile, de prin luna octombrie şi-a adus secretara pe post de inspector la resurse umane, detaşată de la Termo Urban. A profitat de acest lucru ca să desfiinţeze postul de director de producţie. Dacă desfiinţezi postul de director de producţie când activitatea principală a Electrocentrale Craiova este producţie energie electrică şi termică, ce se mai poate spune despre restul activităţii?”, a declarat Dan Vasile, pentru AGERPRES.
Acesta a mai afirmat că unitatea este pe pierdere, ca de altfel toate termocentralele pe cărbune, pentru că peste 50% din costuri merg către certificatele de CO2, iar Complexul Energetic Oltenia este pe plus fiindcă primeşte ajutor de stat (a primit peste un miliard de euro în trei ani n.r.).
În urma demisiilor tablotierilor, activitatea de producţie energie electrică a termocentralei se va opri, Electrocentrale Craiova putând funcţiona eventual cu cazanele de abur industrial, care ar putea asigura căldură pentru Craiova la 30% din necesitate.
„Noi ne-am dat demisia, iar după 20 de zile de la data informării angajatorului, nu vom mai veni la serviciu. Deci pe 24 februarie grupurile vor fi oprite. Angajaţii societăţii vor declanşa greva generală în urma deciziei directorului general de a face concedieri fără dialog social cu sindicatele, inclusiv de a-i concedia pe directorii specialişti cu contracte nedeterminate, de a opri grupurile energetice şi a băga societatea în insolvenţă. Ne-am săturat de specialişti în management. Operator în camera de comandă, cazan şi turbină nu pot fi angajaţi de niciunde, fiindcă este vorba de alt tip de instalaţii. Chiar dacă ar aduce de la Turceni sau de la Işalniţa, deşi nici ei nu au personal, fiindcă sunt în aceeaşi situaţie ca şi noi: tot cu pensionari lucrează. Solicităm revocarea deciziei de concediere şi să fie pus pe funcţie domnul director Dan Vasile, specialist în domeniu cu peste 30 de ani de activitate, cu foarte multe contribuţii profesionale pentru societate şi conducând această instituţie din funcţia de director sucursală şi director general în ultimii 12 ani. Vom opri butonul centralei, astfel municipiul Craiova cu toţi consumatorii vor rămâne cu zero grade în calorifere”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre angajaţii demisionari.
Ministerul Energiei a informat, săptămâna trecută, că a demarat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu, fiind vizate economii totale de peste un miliard de lei, fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs.
„În contextul necesităţii de optimizare a cheltuielilor publice generat de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, şi de creştere a eficienţei în sectorul energetic, Ministerul Energiei a iniţiat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis AGERPRES pe 28 ianuarie.
Ministerul Energiei a anunţat, încă de la începutul anului, că va iniţia un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanţială a costurilor şi eliminarea ineficienţelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.
În acest sens, ministrul de resort, Sebastian Burduja, a transmis companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activităţii pe toate palierele funcţionale şi transmiterea către Ministerul Energiei a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalităţi de implementare a măsurilor de reformă şi, totodată, măsuri concrete pentru creşterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncţionale şi propunerea de soluţii clare pentru valorificarea acestora şi introducerea lor în circuitul economic, se arată în comunicatul menţionat.
Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minimum 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minimum 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu minimum 20%, reducerea cu cel puţin 50% a cheltuielilor de protocol şi sponsorizărilor, precum şi stoparea angajărilor, cu excepţia cazurilor temeinic justificate; reducerea posturilor de conducere, urmărindu-se simplificarea structurilor organizatorice şi eliminarea unor funcţii, cu scopul de a reduce birocraţia şi de a creşte eficienţa decizională, rezultând reducerea cheltuielilor şi a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii; scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activităţile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne.
„Subliniem faptul că nu sunt vizate persoanele care îşi fac treaba, cele care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a companiilor, angajaţii din activităţile de producţie (cariere, mine, termocentrale, hidrocentrale, centrale nuclearo-electrice etc.)”, mai preciza comunicatul ministerului.