Proprietarul aplicaţiei de videoclipuri scurte TikTok, compania chineză ByteDance, pare să tergiverseze negocierile pentru vânzarea operaţiunilor sale din SUA, aşteptând aprobarea guvernului chinez, în timp ce aliaţii preşedintelui Donald Trump încearcă să intermedieze un acord cu un cumpărător american, a relatat miercuri The Washington Post.
Potrivit sursei citate de publicaţie, China este dispusă să lase TikTok să-şi înceteze activitatea în SUA, mai degrabă decât să aprobe o vânzare, în speranţa obţinerii unui ”acord mai amplu” cu administraţia Trump, care să includă concesii majore în domeniul comerţului şi al tehnologiei.
TikTok nu a oferit un răspuns imediat la solicitarea Reuters privind comentarii pe acest subiect.
Decizia vine în contextul reluării războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, după ce China a impus tarife asupra importurilor americane, ca reacţie rapidă la noile taxe vamale impuse de SUA asupra bunurilor chinezeşti. Spre deosebire de Mexic şi Canada, China nu a beneficiat de o suspendare a tarifelor din partea administraţiei Trump.
La sfârşitul lunii trecute, Donald Trump a declarat că poartă discuţii cu mai multe părţi interesate de achiziţia TikTok şi că ar putea lua o decizie privind viitorul aplicaţiei în următoarele 30 de zile.
Aplicaţia, utilizată de aproximativ 170 de milioane de americani, a fost temporar indisponibilă pentru utilizatori cu puţin timp înainte ca o lege care impunea vânzarea TikTok de către ByteDance, pe motive de securitate naţională, să intre în vigoare pe 19 ianuarie.
O zi mai târziu, după preluarea mandatului, Trump a semnat un ordin executiv prin care a amânat aplicarea legii cu 75 de zile. Legea a fost adoptată în urma avertismentelor oficialilor americani privind riscurile legate de utilizarea datelor cetăţenilor americani de către ByteDance.