Episcopul penal al Sălajului, demis de Sfântul Sinod – Acuzat de complicitate la delapidare și fals

Sfântul Sinod a aprobat în unanimitate hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de retragere a Preasfințitului Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod. Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Episcopul Petroniu al Sălajului este acuzat de procurorii clujeni de faptul că ar fi înlesnit săvârşirea infracţiunii de delapidare prin însuşirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituţiei, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei.

„La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este înregistrat un dosar penal în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă suspectul Florea Petru, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, cu privire la săvârşirea: complicităţii la infracţiunea de delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, comisă de un funcţionar privat (…) şi a complicităţii la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată”, se arată într-o informare a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Potrivit comunicatului Parchetului, procurorii au reţinut că, în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 august 2024, acesta a înlesnit săvârşirea infracţiunii de delapidare, constând în însuşirea de bunuri din patrimoniul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către administratorul / gestionarul Pop Ionuţ, faptă care a produs o pagubă de 3.004.368 lei instituţiei ecleziastice.

Conform sursei citate, înlesnirea a fost comisă prin crearea condiţiilor necesare săvârşirii ilicitului penal, respectiv „prin aceea că, în temeiul legăturii personale apropiate cu autorul şi a intereselor materiale directe, nu a acţionat în considerarea prerogativelor de organ de control şi nu a dispus verificarea activităţii autorului, nu a denunţat săvârşirea ilicitului penal şi a tolerat comiterea ei în continuare, întărind astfel rezoluţia infracţională a autorului”.

Episcopul Petroniu al Sălajului a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în calitate de suspect, în legătură cu acuzaţiile din acest dosar.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Stelian Tănase, despre scandalul Nordis: ‘Ținta procurorilor este Ciolacu. Ce se întâmplă în România poate să se ajungă să avem și noi un scandal Mani pulite’

Procedurile de transfer a pieselor din tezaur. ‘Există suspiciuni de procedură pe repede înainte, care nu a respectat toate reglementarile legale’ (surse)