Analiza ar urma să fie făcută publică zilele următoare.
Totodată, potrivit acelorași surse guvernamentale, Ministerul Culturii a blocat trimiterea oricăror piese de tezaur sau alte obiecte prețioase, atât către expozițiile din țară, cât și către cele din străinătate pentru care se făcuseră acorduri în acest sens.
Asăzi urmează să apare o hotărâre de guvern în transparență care vine cu prevederi noi legate de modalitățile și procedurile ce vor fi folosite pe viitor pentru expunerea unor astfel de obiecte în muzee și galerii.
Corpul de Control al premierului a finalizat verificările, atât la Muzeul Naţional de Istorie a României cât şi la Ministerul Culturii, cu privire la organizarea în Olanda a expoziţiei privind tezaurul dacic, a spus premierul Marcel Ciolacu.
În 27 ianuarie, premierul preciza că nu a existat o Hotărâre de Guvern pentru scoaterea obiectelor dacice parte ale Tezaurului României, din ţară, pentru expoziţia din Olanda şi adăuga că vom afla toate detaliile.
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol, în urma exploziei care a avut loc pe 25 ianuarie, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen (Ţările de Jos), unde era găzduită o expoziţie cu vechi obiecte dacice.
Ministerul Culturii a transmis că, în urma exploziei, a fost distrus un zid al spaţiului expoziţional, fiind furate Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia. Toate piesele furate erau asigurate.