Documentul în acest sens a fost semnat joi de prim-ministrul Dorin Recean, de directorul general interimar al Moldelectrica, Sergiu Aparatu, şi de şefa oficiului BERD în Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, relatează NewsMaker.
Grantul va fi folosit pentru co-finanţarea liniei electrice aeriene de 400 kV Bălţi-Suceava, a doua fază a proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea reţelei electrice de transport, prin înlocuirea echipamentului învechit.
Acordul a fost semnat pe fundalul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova după ce concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze pentru regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025.
„Aceste proiecte de interconectare a liniilor electrice de tensiune înaltă la sunt menite să asigure securitatea livrărilor de energie electrică, în aşa fel încât noi să nu mai putem fi şantajaţi. Vă reamintesc că linia Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău încă trece prin staţia Cuciurgan, care nu este controlată de autorităţile constituţionale, şi mai avem acest risc în care cei din stânga Nistrului, din disperare şi sub presiunea Moscovei, ar putea să întrerupă curentul pe malul drept al Nistrului”, a punctat premierul Dorin Recean la ceremonia de semnare.
„Acest acord adiţional presupune mijloace financiare gratuite adiţioanele pentru a construi linii de interconectare cu România şi pentru a asigura livrările de energie electrică independent de pe piaţa europeană şi, corespunzător, să ne asigurăm că numai putem fi şantajaţi”, a arătat Recean.