Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că menţinerea stabilităţii macroeconomice, ritmul susţinut al investiţiilor şi continuarea reformelor sunt obiectivele Guvernului României pentru acest an.
”Menţinerea stabilităţii macroeconomice, ritmul susţinut al investiţiilor şi continuarea reformelor sunt obiectivele Guvernului României pentru acest an, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria”, arată Executivul într-un comunicat.
”Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investiţiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanţarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acţiune este susţinerea proiectelor finanţate din fonduri europene, pentru cofinanţarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investiţiilor, cât şi pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR şi convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a menţionat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Guvernul va continua soluţiile şi pentru susţinerea sectorului privat. Premierul a punctat măsurile care se adresează industriei alimentare, construcţiilor, încurajării creşterii industriale, precum şi investiţiile din energie şi infrastructură.
”În cadrul consultărilor, şeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului de a se încadra, în acest an, în deficitul bugetar de 7% din PIB şi de a continua trendul de reducere a deficitului în următorii ani, conform Planului fiscal agreat cu reprezentanţii Comisiei Europene. În acest context, premierul Ciolacu a punctat măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice de personal, restructurarea aparatului bugetar şi reorganizarea administrativ-teritorială, incluse între priorităţile guvernamentale pentru perioada următoare. De asemenea, a menţionat măsurile pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor publice, prin extinderea digitalizării”, precizează Executivul.
Întrevederea cu FMI face parte din seria consultărilor Guvernului cu partenerii financiari internaţionali şi cu mediul de afaceri, premierul Marcel Ciolacu având în această săptămână întâlniri cu Banca Mondială şi reprezentanţi ai mai multor fonduri de investiţii internaţionale.
Din delegaţia guvernamentală, alături de premierul Marcel Ciolacu, au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, secretarul de stat în ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ştefan Radu Oprea, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Luminiţa Odobescu, secretarul de stat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.