Trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute în luptă de mai multe săptămâni, ceea ce a generat speculaţii că acestea au fost retrase din regiunea Kursk, după ce au suferit pierderi grele. Serviciul naţional de informaţii din Coreea de Sud a confirmat săptămâna aceasta informaţiile, relatează The Guardian.
11 000 de soldaţi nord-coreeni ar fi fost trimişi în regiunea rusă Kursk la sfârşitul anului 2024, la scurt timp după ce conducătorul Nordului, Kim Jong-un, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă menit să consolideze alianţa lor împotriva a ceea ce au numit o „hegemonie occidentală” condusă de SUA.
Implicarea trupelor nord-coreene a avut un preţ ridicat. Oficiali ai serviciilor de informaţii din Coreea de Sud au declarat că aproximativ 300 de nord-coreeni au fost ucişi şi aproximativ 2.700 au fost răniţi. În ianuarie, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat un clip cu doi soldaţi nord-coreeni capturaţi, dintre care unul a declarat că ştia de la comandanţii săi că a fost trimis la un „exerciţiu de antrenament”.
Se spune că soldaţii din Nord, care nu au mai participat niciodată la lupte reale, au fost nepregătiţi pentru realităţile dure ale războiului pe un teren necunoscut şi au fost deosebit de vulnerabili la dronele ucrainene.
Oficiali ai serviciilor de informaţii din Sud susţin că au fost găsite însemnări asupra soldaţilor nord-coreeni morţi, indicând că regimul se aştepta ca aceştia să se sinucidă mai degrabă decât să fie luaţi prizonieri.
Implicarea trupelor nord-coreene a declanşat temeri că războiul ar putea lua o turnură periculoasă pentru Ucraina, în contextul în care oficiali militari din Coreea de Sud au afirmat că regimul de la Phenian se pregăteşte să trimită şi mai multe trupe. În schimbul trimiterii de personal, arme şi muniţii, Nordul speră să obţină acces la tehnologia sofisticată a sateliţilor ruşi şi să câştige valută străină pentru a-şi finanţa programele nucleare şi de rachete balistice.
Serviciul de informaţii din Sud susţine însă că numărul mare de victime a fost un factor în decizia aparentă de a retrage soldaţii nord-coreeni din Kursk, unde forţele ucrainene au lansat o ofensivă surpriză în august 2024.
Coreea de Nord nu şi-a recunoscut public rolul în război, dar în octombrie Putin nu a negat că forţele Nordului au ajuns în Rusia. Kim Jong-gyu, ministrul adjunct de externe nord-coreean, a declarat că orice astfel de desfăşurare ar fi în conformitate cu dreptul internaţional.