„Operaţiunile ofensive conduse de trei brigăzi mecanizate şi de unităţi de voluntari au permis eliberarea oraşului Djerjinsk”, susţine ministerul rus, folosind numele rusesc al oraşului ucrainean Toreţk, localitate acum în mare parte în ruine şi care înaintea invaziei ruse în Ucraina avea circa 30.000 de locuitori. Comandamentul rus afirmase mai devreme că trupele sale au ocupat şi Drujba, o localitate mai mică lângă Toreţk.
Potrivit unor surse ucrainene, Rusia a folosit aproximativ 10.000 de militari în ofensiva asupra oraşului, începută în iulie 2024, dar trupele ruse au reuşit abia în septembrie să pătrundă în Toreţk.
Kievul nu a confirmat, cel puţin deocamdată, pierderea acestui oraş, dar Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) semnala joi că trupele ruse mai aveau de ocupat acolo doar haldele a trei mine la nord de Toreţk.
Căderea acestui oraş deschide armatei ruse calea pentru înaintarea mai departe către Kostiantinivka, unul dintre cele mai importante avanposturi ucrainene din regiunea Doneţk. Trupele ruse deţin acum controlul aproape complet al părţii de sud a acestei regiuni, unde în afară de Kostiantinivka mai au de cucerit oraşul Pokrovsk, un alt centru minier la porţile căruia armata rusă se află deja.
Mai la nord sunt principalele redute ucrainene Kramatorsk şi Sloviansk, pentru moment departe de focul inamicului rus. Dar, potrivit agenţiei RIA Novosti, ocuparea oraşului Toreţk „va complica aprovizionarea inamicului (ucrainean) către (oraşul) Ceasov Iar şi va îngreuna deplasarea forţelor armate ucrainene pe rutele care leagă Pokrovsk de Sloviansk şi Kramatorsk”.
Pe lângă Pokrovsk, oraşul Ceasov Iar este un alt avanpost ameninţat de înaintarea trupelor ruse, care se confruntă cu o armată ucraineană aflată în criză de efective de luptă şi care de mai multe luni pierde constant teren pe frontul din estul Ucrainei.