Service-urile clandestine afectează siguranţa rutieră şi economia locală (patronat)

„În România, o parte semnificativă a reparaţiilor auto sunt în afara cadrului fiscal legal, în ateliere improvizate. Aceste servicii-uri evită plata taxelor şi impozitelor, generând o concurenţă neloială pentru unităţile autorizate şi fiscale. Mai grav, intervenţiile efectuate în astfel de condiţii nu oferă garanţie şi nu respectă standardele de calitate impuse de producători şi de Registrul Auto Român (RAR). Consumatorii care apelează la astfel de ateliere trebuie să fie conştienţi că îşi asumă riscuri majore: folosirea de piese contrafăcute sau uzate, manoperă neconformă şi, implicit, un pericol crescut de defecte tehnice care pot duce la accidente grave”, susţine prim-vicepreşedintele POSA, Marian Lazar.

Un factor semnificativ care întreţine această piaţă paralelă este politica adoptată de anumite companii de asigurări, care favorizează despăgubirea cunoscută sub denumirea „regia proprie”, susţin reprezentanţii patronatului.

În loc să explice asiguraţilor importanţa şi siguranţa efectuării reparaţiilor în unităţi service autorizate, acestea aleg să plătească despăgubirile în numerar (de obicei subevaluate), stimulând astfel clienţii să opteze pentru reparaţii mai ieftine, realizate în ateliere neautorizate. Aceste practici nu doar că subminează competitivitatea service-urilor autorizate, dar pun în pericol şi siguranţa rutieră, avertizează POSA.

Mai mult, există suspiciuni că unii evaluatori de daune, angajaţi ai companiilor de asigurări sau independenţi, ar facilita indirect activitatea acestor ateliere, contribuind la consolidarea unei reţele ilegale de reparaţii auto. Aceasta nu doar că încalcă legislaţia, dar are un impact negativ asupra consumatorilor şi asupra economiei naţionale, relevă sursa citată.

În acest context, POSA solicită autorităţilor să ia măsuri concrete pentru a stopa acest fenomen care afectează întreaga industrie auto prin întărirea controalelor ANAF şi RAR, iar service-urile care funcţionează ilegal trebuie identificate şi sancţionate drastic.

De asemenea, este nevoie de o reglementare clară care să încurajeze reparaţiile doar în unităţi autorizate, dar şi de campanii de informare pentru consumatori în aşa fel încât şoferii să fie conştienţi de riscurile la care se expun atunci când aleg un service neautorizat.

Nu în ultimul rând, POSA susţine că este nevoie de crearea unei baze de date naţionale, respectiv o listă publică a service-urilor autorizate, care ar oferi transparenţă şi ar ajuta clienţii să facă alegeri sigure precum şi de reducerea taxelor pentru service-urile fiscalizate prin acordarea unor stimulentele economice care ar putea încuraja operatorii să respecte legislaţia şi să angajeze personal cu forme legale.

„Funcţionarea service-urilor auto fără autorizaţie, un risc major pentru siguranţa rutieră şi o ameninţare la adresa unui mediu concurenţial corect. POSA va continua să lupte împotriva acestor practici şi să protejeze interesele consumatorilor,” a mai spus Marian Lazar, prim-vicepreşedinte POSA.

Sam Altman de la OpenAI spune că are în vedere un program de tipul „Stargate” pentru Europa

The Washington Post: Kash Patel, propus de Trump pentru a conduce FBI, a primit anul trecut 25.000 de dolari de la un cineast rus care are legături cu Kremlinul şi care a promovat opinii antioccidentale, potrivit unor documente