CNAS -3 IT-işti în patru sesiuni de concurs. Unul, expert programator, a renunţat la puţin timp timp după angajare/ Retehnologizarea Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate costă 100 de milioane de euro, bani din PNRR; 2026, termen de finalizare

Reprezentanţii CNAS au explicat, aa solicitarea News.ro, câte posturi de IT-işti au fost ocupate în cadrul instituţiei, după ce în toamna anului 2023 instituţia a anunţat că a scos la concurs 5 posturi de specialişti IT&C în cadrul Direcţiei Tehnologia Informaţiei. Conform anunţului de la acea vreme, un post urma să fie remunerat cu 3.971 de euro, specificându-se condiţiile de înscriere şi criteriile de evaluare în baza cărora se va realiza monitorizarea activităţii celor angajaţi pe aceste posturi.

Reprezentanţii CNAS au precizat pentru News.ro că au fost organizate patru sesiuni de concursuri pentru ocuparea acestor posturi. La fiecare sesiune s-au prezentat mai mulţi candidaţi însă cei mai mulţi dintre ei nu au fost validaţi în sesiunile de verificare a cunoştinţelor profesionale. La final au fost angajaţi trei specialişti IT şi de comunicaţii, însă unul dintre ei, expert programator, a renunţat la poziţia pentru care a fost selectat la scurt timp pentru angajare. Care este misiunea celor doi specialişti rămaşi

Anunţul CNAS publicat pe 18.09.2023 poate fi consultat 

“Ca urmare a oganizării în anul 2023 a patru sesiuni consecutive de selectare de specialişti IT şi de comunicaţii, au fost angajate în cadrul CNAS trei persoane, pe următoarele poziţii:

  • Expert software ( Soft Advanced)
  • Expert programator ( Development Operations)
  • Expert network.

Ceilalţi candidaţi care s-au înscris la concursurile organizate nu au fost validaţi în sesiunile de verificare a cunoştinţelor profesionale.

Persoana selectată ca expert programator a renunţat la scurt timp după angajare la poziţia pentru care a fost selectată. Ceilalţi doi specialişti îşi desfăşoară şi în prezent activitatea în cadrul CNAS.

Misiunea celor doi specialişti este de a superviza activitatea personalului CNAS din domeniul IT şi a contractorilor de servicii de mentenanţă IT, dar în special de a participa la dezvoltarea noilor proiecte specifice acestui domeniu”, au precizat reprezentanţii CNAS.

Cum au decurs cele patru sesiuni de concurs pentru posturile de IT-işi. Oficialii CNAS au precizat că cei mai mulţi dintre candidaţi au întâmpinat probleme la proba orală a concursului

În prima sesiune s-au prezentat 14 oameni, comisia de examen fiind una mixtă, în care au fost prezenţi experţi de la Politehnică şi STS. Un singur candidat a luat concursul. La a doua sesiune au venit în jur de 7 candidaţi, însă atunci niciunul nu a îndeplinit condiţiile de concurs. La a treia sesiune de concurs au promovat doi candidaţi. Iar la a patra sesiune nu a promovat niciun candidat. Reprezentanţii CNAS au precizat că cei mai mulţi dintre candidaţi au întâmpinat probleme la proba orală a concursului. În acest sens reprezentanţii CNAS spun că vor mai organiza pe viitor sesiuni de concurs pentru a angaja it-şti şi că iau în calcul să reconsidere condiţiile de examen astfel încât să fie mai accesibile şi mai mulţi astfel de experţi să se poată alătura echipei de experţi IT din cadrul instituţiei.

Ce se întâmplă cu Platforma Informatică de Asigurări de Sănătate ( PIAS)? Va fi retehnologizată şi redimensionată, explică reprezentanţii CNAS, iar banii pentru acest proces vin din PNRR, este vorba despre 100 de milioane de euro. Termenul de finalizare dar şi de punere în funcţiune a noii platforme este anul 2026.

„La ora actuală se lucrează la proiectul de retehnologizare şi redimensionare a Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate (PIAS), finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu suma de 100 de milioane de euro ( fără TVA).

Rezultatul acestui proiect, care are ca termen de finalizare şi punere în funcţiune anul 2026, va fi o platformă informatică în pas cu nivelul actual al tehnologiei IT, care să răspundă unor cerinţe superioare de disponibilitate, performanţă, securitate a datelor şi interoperabilitate cu alte sisteme informatice.

Până la momentul finalizării lucrărilor la proiectul menţionat anterior, sunt esenţiale măsurile de menţinere în funcţiune a actualului PIAS şi de pregătire pentru trecerea la noile tehnologii, având printre altele în vedere că informaţiile acumulate în timp în actuala platformă informatică vor trebui să fie disponibile pentru utilizare şi în cadrul noului PIAS.

Suplimentar, prin Programul Operaţional Sănătate ( POS) se vor putea finanţa noi proiecte din domeniul informatic care se află în acest moment în etape prealabile de pregătire”, au explicat reprezetanţii CNAS pentru News.ro.

 

 

Rusia ar putea interzice timp de o lună exportul benzină pentru a stabiliza preţurile

Un pompier și doi jandarmi, surprinși de suflul exploziei unei butelii, în timpul unei intervenţii de stingere a unui incendiu la două case din Ploieşti