„‘Dacă România nu făcea lucrările tehnice necesare, nu am fi avut această alternativă nici în ziua de azi. Pentru că România ne-a dat acest răgaz, Uniunea Europeană a venit, între timp, în ajutorul nostru cu un pachet impunător de asistenţă, de 310 de milioane euro (…) la acest moment am făcut faţă acestei acestei crize, acestui şantaj”, a declarat ambasadorul.
„România a devenit în ultimii trei ani garantul securităţii noastre energetice şi garantul securităţii noastre naţionale, în general. Prin acest nou statut al României, ne dorim să atragem şi mai multe investiţii în Republica Moldova, din România”, a menționat Chirilă.
Diplomatul a indicat că linia de înaltă tensiune Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău este construită în proporţie de 50% şi ar putea să fie dată în exploatare până la sfârşitul anului. „Ea ne va permite să importăm direct energie electrică din România, evitând Ucraina, unde este război, şi evitând regiunea Transnistreană, care oricând poate să închidă această linie de înaltă tensiune”, a precizat ambasadorul moldovean.
El a mai arătat că Republica Moldova are în vedere construirea a două noi linii de înaltă tensiune, Bălţi-Suceava şi Străşeni-Gutinaş.
El a amintit că un proiect de acord, aflat pe masa ambelor guverne, prevede preluarea de către un consorţiu din România a reţelelor de distribuţie electrică din nordul Republicii Moldova.