O amplă acţiune desfăşurată zilele trecute de către Poliţia Rutieră Suceava şi care a vizat transportul public de persoane a scos la iveală faptul că în judeţ încă îşi desfăşoară activitatea transportatori neautorizaţi, care folosesc mijloace de transport ce reprezintă un adevărat pericol în trafic. Poliţiştii fac apel la cetăţeni să nu apeleze la taximetriştii sau şoferii de microbuz de ocazie”, subliniind că maşinile folosite de aceştia, care de multe or nu sunt verificate, au defecţiuni tehnice care pune în pericol vieţile călătorilor.
Acţiunea Poliţiei Rutiere Suceava s-a desfăşurat perioada 5 – 7 februarie, fiind vizate mai multe rute de transport, în special cele care duc spre aeroportul din Suceava.
Poliţiştii au verificat legalitatea transporturilor rutiere publice de persoane, solicitând şoferilor să prezinte autorizaţiile necesare efectuării transportului de către operatorul de transport şi pe cele privind traseul şi graficul de circulaţie.
De asemenea, echipele de control au verificat respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane şi -au testat cu aparatul etilotest pe şoferii mijloacelor de transport public..
„În cadrul acţiunii au fost testaţi cu aparatul etilotest 23 de şoferi şi au fost reţinute 3 permise de conducere. Pentru abaterile săvârşite au fost aplicate transportatorilor de persoane autorizaţi sau clandestini 78 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 45.067 de lei. Au fost reţinute 9 certificate de înmatriculare ale unor autovehicule care desfăşurau activităţi de transport persoane şi au fost retrase 7 seturi de plăcuţe cu numere de înmatriculare. Poliţiştii au dispus imobilizarea a 2 autoturisme şi 5 microbuze transport persoane (8 + 1 persoane), pentru încălcarea legislaţiei privind transportul în regim taxi şi închiriere”, arată bilanţul acţiunii de control făcut public sâmbătă.
În contextul în care verificările confirmă faptul că încă există persoane neautorizate care fac activităţi de transport public , poliţiştii atrag atenţia asupra riscului la care se expun călătorii care apelează la acestea.
„Defecţiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislaţiei rutiere de către şoferii care desfăşoară în mod ilicit activităţi de transport public de persoane, pun în pericol siguranţa cetăţenilor care plătesc sume de bani pentru a ajunge la destinaţie în siguranţă, dar care nu conştientizează riscurile la care se expun. Apelarea la astfel de soluţii de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca şoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilităţile necesare transportatorilor rutieri autorizaţi, să fie sub influenţa alcoolului sau să aibă intenţii de natură infracţională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate şi verificate din punct de vedere tehnic pentru desfăşurarea de activităţi de transport public de persoane”, avertizează Poliţia.