Consultări între reprezentanţii Guvernului şi mediul academic privind schimbările climatice şi tranziţia verde

Şeful Cancelariei Prim-ministrului, Alexandru – Mihai Ghigiu, a prezidat luni, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu reprezentanţi ai mediului academic din întreaga ţară, în perspectiva dezvoltării unei viitoare colaborări cu instituţiile centrale în sfera schimbărilor climatice şi a tranziţiei energetice.

Potrivit Executivului, consultările au fost organizate sub egida Comitetului interministerial privind schimbările climatice, în parteneriat cu Departamentul Climă şi Sustenabilitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, din partea căruia a participat consilierul de stat, Alexandra Bocşe. ”Ne-am propus ca prin acest demers să valorificăm competenţele şi capacitatea de care dispune mediul academic în problematicile schimbărilor climatice şi să implicăm specialişti din universităţi pentru a contura împreună cu reprezentanţii instituţiilor centrale cele mai bune programe şi politici publice în domeniu. Guvernul susţine, totodată, formarea generaţiilor noi de specialişti, prin alinierea ofertelor curriculare la nevoile actuale ale pieţei în privinţa specializărilor conexe zonei de tranziţie către o economie verde si combaterea efectelor schimbărilor climatice”, a declarat Şeful Cancelariei Prim-ministrului. Schimbările climatice şi tranziţia verde se numără printre preocupările de ordin strategic ale Guvernului, inclusiv în domeniul educaţiei. “Există deja programe implementate în acest sens, iar din 2025 ele vor beneficia şi de sprijin financiar, prin colaborarea între Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu”, a punctat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Prezent, de asemenea, la discuţiile cu mediul academic desfăşurate la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Andrei Alexandru, a menţionat că proiectele care includ şi componente vizând combaterea efectelor schimbărilor climatice, tranziţia verde şi digitalizarea au cel mai mare potenţial de a îndeplini criteriile de eligibilitate în cadrul programelor de finanţare. Guvernul arată că ”alte aspecte evidenţiate au fost necesitatea de a implica în elaborarea programelor şi a politicilor publice de climă a cât mai multor experţi români, care cunosc cel mai bine realităţile din România, schimbul de bune practici şi dezvoltarea dialogului dintre instituţiile centrale, mediul academic şi mediul privat, susţinerea programelor de cercetare, precum şi stimularea investiţiilor în campusuri duale integrate, pentru a oferi astfel posibilitatea pregătirii studenţilor pe niveluri diferite de specializare adaptate la cerinţele pieţei în domeniu”. “Reprezentanţii Guvernului şi ai celorlalte instituţii centrale cu atribuţii vor continua acest dialog cu reprezentanţii mediului academic, pe baza unei liste de propuneri referitoare la temele evocate în cursul discuţiei de astăzi”, au precizat consilierul de stat din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Alexandra Bocşe, şi consilierul de stat pentru tranziţie energetică şi schimbări climatice din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Alina Jalea”, se mai precizează în comunicat.

DJ Barbara Butch, care a participat la ceremonia de deschidere a JO, a depus plângere împotriva hărţuirii cibernetice

Tudor Polak (PNL): Nu ştiu dacă era cel mai bun moment în care să avem o întâlnire, chiar şi una neoficială, cu prim-ministrul Ungariei, având în vedere că ne aşteptam cu toţii că vor veni aceste declaraţii care de-a lungul timpului au fost împotriva UE