Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Larisa Mezinu-Bălan, afirmă că, în opinia sa, solicitările medicilor din ambulatoriul de specialitate de majorare a valorii punctului decontat pentru serviciile medicale pe care aceştia le acordă sunt ”perfect îndreptăţite”. Ea susţine că şi-ar fi dorit ca punctul decontat pentru serviciile acordate în ambulatoriu să fie egal cu cel decontat în medicina de familie, subliniind că CNAS face în continuare demersuri pentru ca medicii din ambulatoriile de specialitate să fie mai bine plătiţi pentru serviciile pe care le acordă pacienţilor în contract cu Casa.
”Eu personal consider perfect îndreptăţite solicitările medicilor din ambulatoriul de specialitate”, a afirmat vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan, luni seară, la .
Ea a explicat că, încă din anul 2023, odată cu discutarea Strategiei Naţionale pentru Sănătate 2023-2030, se degreva zona spitalicească şi de primiri urgenţe printr-o bună finanţare acordată asistenţei medicale primare, iar în acest context, în vara anului 2023, valoarea punctului pe serviciu în medicina de familie s-a dublat de la 4 lei la 8 lei, cât este şi în prezent, iar per capita a crescut la 12 lei.
”În ambulatoriul de specialitate, şi mi-amintesc foarte bine negocierile din anul 2023, a fost cumva o înţelegere cu medicii specialişti din ambulatoriu ca în anul 2024 să fie anul ambulatoriului de specialitate. Lucrul acesta nu s-a întâmplat din cauza problemelor financiare pe care le-am întâmpinat în anul trecut. Desigur, alocarea a fost una minoră, aş putea spune, spre finalul anului, mai exact în toamna lui 2024, valoarea punctului a crescut, creşterea nu este semnificativă cum ne-am fi dorit, de la 4,5 lei la 5 lei. Ne-am fi dorit să egalăm şi să avem aceeaşi valoare de punct şi în ambulatoriul de specialitate ca şi în medicina de familie”, a explicat Larisa Mezinu-Bălan.
Ea a ţinut să precizeze că instituţia pe care o reprezintă ”încă din anul 2024, prin adrese nenumărate către Ministerul de Finanţe, a încercat să obţină o creştere a valorii punctului în ambulatoriul de specialitate” şi face în continuare acest lucru, fundamentând solicitarea pe ”numeroase argumente”.
”În continuare le transmitem către Ministerul de Finanţe şi aducem şi date în sprijinul acestor solicitări ale noastre. (…) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu renunţă, în continuare suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe şi sperăm ca printr-o suplimentare de orice tip să reuşim să implementăm anul acesta majorarea valorii punctului. Noi sperăm să ne facem bine înţeleşi de Ministerul de Finanţe şi să reuşim să reuşim mai repede de finalul anului această creştere”, a precizat reprezentantul CNAS, subliniind că astfel instituţia apără interesul asiguratului, iar interesul este ca oamenii să nu întâmpine dificultăţi în accesarea serviciilor medicale în ambulatoriu, pentru că dacă amână vizitele la medic riscă să ajungă în stadii avansate ale bolii în spital.