Un nou conflict economic pe cale de a izbucni: UE se pregătește să contracareze noile tarife ale SUA

„Președintele Trump este un negociator, așa că Europa va răspunde la fel de ferm ca SUA”, a declarat Eric Lombard la Paris, pe marginea unui summit privind inteligența artificială.

„Suntem pregătiți să facem tot ceea ce este necesar pentru a fi echilibrați, avem aceleași instrumente, avem aceleași arme, dacă este necesar, și le vom folosi foarte ferm”, a adăugat el.

Preşedintele american, Donald Trump, va avea o politică agresivă faţă de ţările UE în ceea ce priveşte introducerea de taxe vamale

Dorinţa declarată a lui Donald Trump de a introduce taxe vamale pentru produse din ţările UE a provocat îngrijorare în ţările membre după începerea celui de al doilea mandat al liderului de la Casa Albă, iar măsurile mai noi sau mai vechi ale instituţiilor UE împotriva unor platforme online precum X şi Meta, inclusiv în contextul discuţiilor despre ingerinţele externe în alegeri, se anunţă a fi încă o problemă în relaţiile dintre Washington şi Bruxelles. AGERPRES a discutat luni cu doi experţi în afaceri europene de la Bruxelles despre aceste probleme punctuale, precum şi despre perspectivele relaţiilor între cei doi vechi parteneri în noul mandat al lui Donald Trump.

„Situaţia este mai complexă decât pare, dar cu siguranţă va exista o politică agresivă de tarife a SUA faţă de ţările europene. Trump a promis şi asta va face. În plus, preşedintele american va încerca deschis să dezbine ţările europene, nuanţând la nivelul fiecărei ţări tarife dedicate. Având în vedere cadrul legal, se va ajunge la o tarifare pe anumite produse dintr-o ţară specifică”, a declarat luni Dan Luca, expert în afaceri europene care activează la Bruxelles de peste 25 de ani, referitor la noile taxe vamale cu care ameninţă preşedintele american.

„Ştim că Statele Unite pot impune tarife comerciale diferite pentru ţările membre ale Uniunii Europene. SUA nu sunt obligate să trateze fiecare stat UE în mod identic, dar există un aspect important de luat în considerare, şi anume politica comercială comună a UE. Statele membre ale UE nu îşi stabilesc propriile tarife vamale individuale pentru SUA; în schimb, UE acţionează ca un bloc comercial unitar şi negociază acorduri comerciale în numele tuturor membrilor săi”, a adăugat el.

Dan Luca a explicat că „SUA pot impune tarife specifice anumitor ţări din UE în cazuri justificate, cum ar fi măsuri antidumping, subvenţii ilegale sau măsuri de retorsiune într-un litigiu comercial – de exemplu, taxele impuse de SUA asupra produselor europene în cazul disputei Airbus-Boeing”.

În plus, a precizat el, mai există o „portiţă” pentru SUA de a dezbina UE. „Dacă SUA ar încheia un acord comercial special cu o anumită ţară din UE – ceea ce este puţin probabil fără aprobarea UE – , tarifele ar putea varia. De urmărit relaţia dintre Bruxelles şi anumite capitale pe acest dosar”, a mai afirmat Luca.

Alina Gîrbea, expertă în politici europene care activează de peste 15 ani în instituţiile UE, susţine că subiectul e înconjurat de „foarte multă incertitudine” şi că Trump „a retras în al doilea mandat foarte multe dintre ameninţări”.

„Trebuie să vedem cât mai merge strategia asta, în care el ameninţă cu taxe pentru a obţine alte câştiguri pe care le vrea de la partenerii Statelor Unite. Dar diferiţi lideri europeni au spus clar că suntem pregătiţi şi pentru scenariul acesta la Bruxelles, ca şi Uniune Europeană. Să sperăm că nu se va ajunge acolo, interesul Uniunii Europene este să apere schimbul liber, o lume deschisă pentru comerţ, pentru că atunci când începe un război comercial au de pierdut consumatorii şi de o parte şi de alta a celor două părţi implicate în conflict”, a declarat ea luni pentru AGERPRES.

Alina Gîrbea a atras atenţia că SUA trebuie să ţină cont că acesta „nu e un joc cu doi jucători, e un joc cu mai mulţi jucători”.

„Şi Uniunea Europeană ştia de data asta la ce să se aştepte, dacă e să comparăm cu primul mandat a lui Trump, şi se poate orienta spre alţi parteneri comerciali şi a fost clar mesajul că asta vrem să facem. Şi de aceea am şi văzut că (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen a pus accent pe terminarea negocierilor cu MERCOSUR şi nu numai. Acorduri comerciale care erau discutate de mai multă vreme au primit o nouă preponderenţă”, a afirmat Alina Gîrbea.

Cât de mult va fi însă afectată relaţia UE-SUA de aceste probleme, precum şi de altele, precum îndemnul lui Donald Trump ca statele UE membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB?

„Relaţia UE-SUA este una dintre cele mai importante parteneriate internaţionale, dar este supusă unor provocări constante, şi trebuie adaptată la realităţile geopolitice în schimbare. Să nu uităm că UE şi SUA sunt aliaţi de lungă durată, având interese comune în promovarea democraţiei, drepturilor omului şi economiei de piaţă”, a declarat Dan Luca.

El a explicat că „deşi negocierile pentru un Acord Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) au fost suspendate, cooperarea economică rămâne încă foarte puternică”.

De asemenea, „SUA sunt cel mai important aliat al UE în cadrul NATO” şi „cele două părţi colaborează în combaterea terorismului, securitatea cibernetică şi gestionarea conflictelor internaţionale”.

„Alocarea bugetelor pentru apărare este un subiect pe agenda preşedintelui Trump. Să vedem procentul solicitat şi răspunsul ţărilor membre”, a mai afirmat Dan Luca.

El a atras atenţia şi asupra „diferenţelor de abordare” în probleme globale, „cum ar fi schimbările climatice – de exemplu Acordul de la Paris – sau politica faţă de China şi Rusia, care au dus uneori la neînţelegeri”.

Alina Gîrbea a declarat la rândul ei, că „relaţia între UE şi SUA a fost mereu complicată” şi că între ele „tot timpul au fost tensiuni, frecuşuri, rivalităţi”. Ea susţine că singura diferenţă este că acum se pot vedea „în mod clar, mult mai pregnant, care sunt tensiunile”.

În plus, în opinia sa, faptul că acum în UE se discută mai serios despre cheltuielile pentru apărare este un rezultat pozitiv. „Nu tot ce zice Trump este greşit. Aici are dreptate. Sunt de părere că statele europene trebuie să investească şi nu acum, trebuiau de mult să investească un mai mare procent în apărare. Nu o să vină mereu altcineva să ne salveze (…)”, a spus ea, apreciind că „dacă asta o să reiasă în Europa din mandatul lui Trump va fi foarte bine”.

În acelaşi timp, ea s-a declarat încrezătoare că nu se va ajunge la un război comercial care să dăuneze cetăţenilor, „dacă nu pentru alt motiv, pentru motivul că totuşi SUA este o democraţie şi l-ar costa electoral pe Trump să facă asta”.

Olandezii s-au răzgândit și acum acceptă să lucreze cu polițiștii români la recuperarea tezaurului dacic

Un bărbat își caută averea uriașă la groapa de gunoi, după ce și-a aruncat un hard disk: I-a rămas o singură variantă