Vicepreşedintele american JD Vance a declarat marţi că SUA vor proteja inteligenţa artificială şi tehnologiile de cipuri americane, blocând orice încercare de ”a le transforma în arme”, transmite CNBC.
”Unele regimuri autoritare au furat şi utilizat AI pentru a-şi întări capacităţile militare, de supraveghere şi de colectare a datelor străine, precum şi pentru a crea propagandă menită să submineze securitatea naţională a altor state”, a afirmat Vance în cadrul summitului AI Action Summit de la Paris.
”Vreau să fiu clar: această administraţie va bloca astfel de eforturi, punct. Vom proteja tehnologiile americane AI şi de cipuri împotriva furtului şi utilizării abuzive, vom colabora cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a întări şi extinde aceste măsuri de protecţie şi vom închide orice cale prin care adversarii noştri ar putea dobândi capabilităţi AI ce ameninţă securitatea tuturor cetăţenilor noştri”, a adăugat vicepreşedintele SUA.
SUA avertizează împotriva tehnologiei ieftine şi subvenţionate
O mare parte din discuţiile de la AI Action Summit s-au concentrat pe modelul de inteligenţă artificială DeepSeek al Chinei, care susţine că a atins performanţe comparabile cu modelul OpenAI o1 la un cost mult mai redus. Deşi Vance nu a menţionat explicit DeepSeek, el a criticat tehnologiile ieftine şi subvenţionate masiv.
”Cu toţii cunoaştem tehnologiile ieftine de pe piaţă, care au fost puternic subvenţionate şi exportate de regimuri autoritare”, a afirmat el.
Într-un comentariu care părea îndreptat şi către aliaţii SUA din sală, Vance a adăugat că ”nu merită niciodată” să colaborezi cu firme care operează sub astfel de regimuri.
”A lucra cu astfel de entităţi înseamnă să-ţi încătuşezi naţiunea de un stăpân autoritar care încearcă să se infiltreze, să se stabilizeze şi să preia controlul asupra infrastructurii tale informaţionale”, a avertizat vicepreşedintele SUA.
Vance îndeamnă Europa să îmbrăţişeze dezvoltarea AI
Vicepreşedintele american a criticat, de asemenea, abordarea Europei faţă de inteligenţa artificială, susţinând că oficialii europeni se concentrează prea mult pe reglementarea AI şi pe impunerea de restricţii, în loc să valorifice potenţialul de creştere al tehnologiei.
Elogiind SUA drept ”liderul” în domeniul AI, Vance a subliniat că administraţia americană doreşte ca aliaţii săi europeni să adopte o atitudine mai favorabilă faţă de această tehnologie.
”Faptul că suntem lideri nu înseamnă că vrem sau trebuie să mergem singuri, bineînţeles. America vrea să colaboreze cu voi toţi şi să pornim împreună în această revoluţie AI cu un spirit de deschidere şi cooperare”, a spus Vance.
”Dar, pentru a construi acest tip de încredere, avem nevoie de regimuri internaţionale de reglementare care să încurajeze crearea tehnologiilor AI, nu să le sufoce. Avem nevoie ca prietenii noştri europeni, în special, să privească acest nou orizont cu optimism, nu cu teamă.”
Uniunea Europeană a adoptat o abordare strictă în ceea ce priveşte reglementarea AI, introducând o legislaţie inovatoare menită să protejeze împotriva riscurilor asociate tehnologiei.
Legea europeană privind AI, care a intrat recent în vigoare, impune restricţii dure şi amenzi substanţiale pentru încălcări.
Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va mobiliza un total de 200 de miliarde de euro (206,5 miliarde de dolari) pentru investiţii în AI, subliniind că lupta pentru supremaţia în această tehnologie nu a fost încă câştigată nici de China, nici de SUA.