Două nave ale Marinei SUA au traversat săptămâna aceasta strâmtoarea sensibilă Taiwan, în prima misiune de acest fel de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump luna trecută, stârnind reacţia furibundă a Chinei, care a declarat că misiunea a crescut riscurile de securitate, transmite Reuters.
Marina SUA, însoţită ocazional de nave ale ţărilor aliate, tranzitează strâmtoarea aproximativ o dată pe lună. China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, afirmă că această cale navigabilă strategică îi aparţine.
Marina SUA a declarat că navele erau distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Ralph Johnson şi nava de cercetare din clasa Pathfinder, USNS Bowditch. Navele au efectuat un tranzit de la nord la sud în perioada 10-12 februarie, a precizat Marina SUA.
”Tranzitul a avut loc printr-un coridor în Strâmtoarea Taiwan care se află dincolo de mările teritoriale ale oricărui stat de coastă”, a declarat comandantul Marinei Matthew Comer, un purtător de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific al armatei SUA.
”În cadrul acestui coridor, toate naţiunile se bucură de libertatea de navigaţie în largul mării, de survol şi de alte utilizări legale ale mării la nivel internaţional legate de aceste libertăţi”, a adăugat el.
Armata chineză a declarat că forţele chineze au fost trimise să supravegheze.
”Acţiunea SUA trimite semnale greşite şi creşte riscurile de securitate”, a afirmat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare într-o declaraţie transmisă miercuri dimineaţă.
China consideră Taiwanul drept cea mai importantă problemă diplomatică a sa şi este în mod regulat o piatră de poticnire în relaţiile sino-americane.
Săptămâna aceasta, China s-a plâns Japoniei de referinţele ”negative” la China dintr-o declaraţie emisă după o întâlnire între Trump şi prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba.
Declaraţia respectivă a făcut apel la ”menţinerea păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan” şi a exprimat sprijinul pentru ”participarea semnificativă a Taiwanului la organizaţiile internaţionale”.
Întrebată miercuri la Beijing despre navele de război americane, Zhu Fenglian, purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwanul, a declarat că Taiwanul reprezintă un ”interes central” pentru ţară şi că Statele Unite ar trebui să acţioneze cu prudenţă.
”Ne opunem cu hotărâre acestui lucru şi nu vom permite niciodată nicio interferenţă externă şi avem voinţa fermă, încrederea deplină şi capacitatea de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”, a spus ea.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că forţele sale au supravegheat, de asemenea, dar a remarcat că ”situaţia este normală”.
Ultima misiune recunoscută public a Marinei SUA în strâmtoare a fost la sfârşitul lunii noiembrie, când un avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon a survolat calea navigabilă.
Ultima dată când s-a confirmat că o navă a Marinei SUA a navigat prin strâmtoare a fost în octombrie, într-o misiune comună cu o navă de război canadiană. Armata chineză operează zilnic în strâmtoare, ca parte a ceea ce guvernul taiwanez consideră a fi o parte a campaniei de presiune a Beijingului.
Miercuri, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 30 de aeronave militare chineze şi şapte nave militare chineze care operează în jurul insulei.
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.