Generalul (r) Dan Grecu afirmă că, din punctul său de vedere, „ne îndreptăm spre o încetare a focului” în războiul ruso-ucrainean, „foarte, foarte probabil, undeva aproape de actualele teritorii aflate la acest moment sub controlul rus”, cu o Ucraină care „nu va accede în NATO nici pe termen scurt, nici pe termen mediu”, cu „refuz total” faţă de propunerea, „oarecum ciudată”, a preşedintelui ucrainean de a reprimi armele nucleare pe care le-a avut şi cu europenii care să susţină „reconstrucţia”, dar „mai ales pacea”. În actualul context, spune generalul, dacă autorităţile române nu vor şti să se poziţioneze în „acest joc geostrategic”, măcar „de partea câştigătoare”, vom fi, „ca şi până acum, nişte spectatori care plângem pe marginea arenei”.
„Tot ceea ce ne-a spus generalul în rezervă Keith Kellogg, octogenar, consilier pentru Uniunea Europeană, ce ne spune Steve Whitkoff, reprezentant special pentru negocieri, dar mai ales ce ne-a spus ieri (n. red miercuri) secretarul de stat american Pete Hegseth ne arată direcţia în care se îndreaptă conflictul din Ucraina. Din punctul meu de vedere, mi se pare că ne îndreptăm spre o încetare a focului în războiul ruso-ucrainean, foarte, foarte probabil, undeva aproape de actualele teritorii aflate sub controlul rus, pentru că propunerea lui Zelenski să dea 3-4-500 km2 pe care îi deţine în Kursk contra a peste 100.000 km2 pe care îi are Rusia sub control în Ucraina mi se pare absolut nerealistă, cu o Ucraină, care nu va accede în NATO nici pe termen scurt, nici pe termen mediu, cu refuz total vis-a-vis de propunerea, oarecum ciudată, a preşedintelui ucrainean de a reprimi armele nucleare pe care le-a avut şi la care Ucraina a renunţat în urma tratatului de la Budapesta din 1994, iar pentru europeni, să fie parte financiară la un conflict care vrem, nu vrem trebuie să recunoaştem că a fost nu declanşat, dar sprijinit de către Statele Unite ale Americii. Ei, Donald Trump ne spune acum că cei dinaintea lui asta au făcut, dar că el nu mai vrea să facă asta”, a declarat, joi, pentru Digi 24, generalul (r) Dan Grecu.
Acesta a punctat spunând că practic în răspunsurile la interviurile date de secretarul de stat american pentru apărare Pete Hegseth se găsesşte „cam tot ce vrem să aflăm”: „Ucraina nu NATO, problema este a Europei, teritoriile, nu se pune problema la mari schimbări faţă de situaţia de pe teren”, iar europenii trebuie să meargă să susţină „reconstrucţia, dar mai ales pacea”.
„Acolo se vorbeşte de nişte forţe de securitate care să se interpună între cele două părţi. Nu ştiu cum, pentru că nimeni nu a făcut apel la ordinea internaţională stabilită de către ONU pentru aceste forţe, dar se spune că vor fi doar europene şi eventual non-europene, dar foarte clar „not with NATO, deci nu cu NATO, not „under article 5”, Deci aici noi suntem pe poziţii în care SUA îşi exprimă doctrina lui Trump, adică fără implicări în afară care nu îi interesează. Când o să vorbim despre Groenlanda, despre Panama, despre Strâmtoarea Taiwan sau mai ştiu eu ce, o să vedeţi că nu o să mai fie fără implicarea administraţiei Trump”, a precizat generalul Grecu.
În privinţa lui Trump şi Putin, generalul Grecu a spus că aceştia au avut „o relaţie istorică bună” şi că Trump este „un tip care discută”, din punctul său de vedere, „foarte mult de pe poziţia antreprenorială, de negociator economic şi probabil mai puţin din poziţia de mare geostrateg şi mare geopolitician mondial”.
„Dar, spre deosebire de cei ai noştri, îşi ia aproape loialişti şi adepţi 100% ai MAGA (Make America Great Again) În România, că tot vorbim de România, noi avem altă politică. Ne luăm loialiştii aproape, cei care sunt în funcţie, dar nu suntem pe MAGA, noi suntem pe MGM High, adică Make Migrate and Happy, adică dacă eu sunt acolo, voi, ceilalţi, n-aveţi ce să spuneţi!”, a afirmat Grecu.
Generalul a subliniat că, în actualul context, România, statul din Uniunea Europeană şi NATO, care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina, nu este parte a negocierilor de pace.
„În concluzie, dacă autorităţile române nu ştiu să se poziţioneze, şi până acum au demonstrat clar că habar n-au să se poziţioneze în acest joc care este geostrategic, mondial, nu e treabă doar de Ucraina şi Rusia, deci nu ştiu să se poziţioneze nu neapărat ca beneficiari, dar măcar să fim de partea câştigătoare, bănuiesc că vom fi, aşa cum am fost şi până acum, nişte spectatori care plângem pe marginea arenei”, a conchis generalul Dan Grecu.
Donald Trump, care şi-a preluat funcţia la 20 ianuarie, a discutat separat despre război, miercuri, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi le-a spus oficialilor americani să înceapă discuţiile pentru a pune capăt războiului care face ravagii de aproape trei ani.
Convorbirile telefonice au avut loc la scurt timp după ce secretarul apărării, Pete Hegseth, care a venit miercuri în Europa, le-a spus aliaţilor Kievului că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 – înainte ca Rusia să anexeze Crimeea – este nerealistă şi că SUA consideră că aderarea Kievului la NATO nu face parte dintr-o soluţie. El a declarat şi că trupele americane nu vor participa la nicio eventuală prezenţă de securitate în Ucraina.