Primarul Dominic Fritz a afirmat că oraşele democratice demonstrează că valorile europene pot crea beneficii pentru toţi.
”Modelul Timişoarei este construit pe un principiu simplu, dar puternic: diversitatea alimentează inovarea, iar inovarea generează prosperitate. Acest model nu este unic. Multe oraşe din Pactul Oraşelor Libere împărtăşesc această viziune. De la Praga la Varşovia, de la Budapesta la Bratislava, vedem că oraşele democratice deschid calea, demonstrând că valorile europene pot crea beneficii tangibile pentru toţi. Acesta este motivul pentru care colaborarea noastră este atât de importantă. Împreună, nu doar apărăm democraţia, ci o facem să funcţioneze”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Paula Romocean, viceprimarul Timişoarei, a subliniat rolul crucial pe care administraţiile locale îl au în protejarea democraţiei, la Întâlnirea Pactului Oraşelor Libere 2025.
”Prin aderarea primarului Dominic Fritz la Pact, Timişoara devine parte a uneia dintre cele mai influente reţele de oraşe europene dedicate apărării democraţiei. Într-o perioadă în care democraţia este mai fragilă ca oricând, oraşele – cea mai apropiată formă de guvernare de cetăţeni – au un rol esenţial în reconstruirea încrederii şi în oferirea unor soluţii concrete pentru viitorul Europei”, a declarat viceprimarul Paula Romocean.
La Summit-ul Pactul Oraşelor Libere 2025 au participat reprezentanţii oraşelor Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Bruxelles, Budapesta, Gdansk, Harkov, Kiev, Liov, Milano, Neu-Ulm, Paris, Praga, Rijeka, Sofia, Timişoara, Tirana, Ulm, Viena, Vilnius şi Varşovia.