Administraţia lui Donald Trump a cerut Curţii Supreme americane să-i permită să concedieze un funcţionar a cărui destituire a fost blocată de către instanţe inferioare, scrie presa americană, primul recurs la această instanţă, o escaladare a confruntării judiciare în urma primelor decizii ale noului Guvern republican, relatează AFP.
Mai multe dintre aceste decizii au fost atacate, iar unele au fost blocate în justiţie, de exemplu decizia îngheţării programului de ajutor în vederea dezvoltării al agenţiei USAID sau decizia de a acorda acces la dete ale Departamentului Trezoreriei unora dintre membrii Comisiei DOGE a lui Elon Musk în vederea evaluării politicilor publice.
Justiţia a emis 12 hotări judiciare împotriva administraţiei Trump, în cadrul a aproximativ 40 de proceduri.
În cazul de la Curtea Supremă, administraţia Trump l-a destituit la 7 februarie pe Hampton Dellinger, un jurist care conduce o agenţie însărcinată cu protecţia avertizorilor de integritate angajaţi federali.
Juristul a denunţat această decizie, iar un judecător a dispus în prima instanţă să fie repus în funcţie, în baza unei ”ordonanţe de protecţie temporare” care îi împiedică destituirea, scrie presa americană.
Această hotărâre nu a fost respinsă în apel.
Astfel, administraţia Trump a sesizat Curtea Supremă, argumentând – potrivit sesizării, publicată de ziarul The new York Times (NYT) – că ordonanţa de protecţie reprezintă ”un atac fără precedent împotriva separării puterilor” în stat.
”Până în prezent, din câte ştim noi, niciun tribunal din istoria americană nu a emis ordonanţe prin care să-l oblige pe preşedinte să păstreze un director de agenţie căruia preşedintele consideră că nu trebuie să i se dea putere executivă, cu scopul de a-l împiedica pe preşedinte să se sprijine pe înlocuitorul acestuia”, se arată în document.
Mai general, administraţia Trump cere Curţii Supreme, majoritar conservatoare, să denunţe ”tendinţa mai largă, care durează de mai multe săptămâni” a anumitor judecători din instanţe inferioare care-i obstrucţionează deciziile.
Curtea Supremă ”ar trebui să nu permită puterii judiciare să guverneze prin intremediul unor ordonaţe de restricţie temporară şi să înlocuiască responsabilitatea politică prevăzută de Constituţie”, cere administraţia.
Administraţia Trump a ordonat destituirea multor oficiali de rang înalt şi intenţionează să reformeze în profunzime funcţionarea anumitor organisme federale printr-o reducere puternică a personalului acestora, potrivit unor informaţii de presă, de exemplu administraţia fiscală (IRS) sau agenţia de ajutor internaţional USAID.